· · Коментари: 1
ПОНОС

Једна од НАЈЛЕПШИХ УЛИЦА СВЕТА се налази у СРБИЈИ и цела је под БАЛДАХИНОМ! (Фото)

Када је сајт "Arhitecture and design" расписао конкурс за најлепше улице света стигла им је фотографија Небојше Татомиров. Толико су били одушевљени његовом сликом да је ова српска улица заузела 22. место међу најлепшим улицама света,

NajlepsaUlicaSrbije.jpg
Улица Петра Драпшина Фото: Чедомир Вујанић/ Канцеларија за туризам Кикинда

У овом граду су некада ходали мамути. Овде су сове ушаре одлучиле да проводе зиму. Ту расту и највеће бундеве на свету. Уметници овде праве највеће скулптуре од теракоте. А, у Кикинди се званично налази и најлепша улица у Србији.

Прочитаје још: Свети храст помаже нероткињама, а ђавоља вода да људи прогледају: Пет мистичних места која се налазе у Србији

Кикиндска Улица генерала Драпшина се "пробила" на ову листу захваљујући балдахину од крошњи дрвећа америчког копривића. Постоји податак да су засађени 1946. године. Међутим, 1814. године направљен први план града и лењиром су повлачене линије, па су све, које су се налази на путу, рушене.

Овде је Михаило Пупин "умешао" прсте!

У важећем плану града из 1848. године у овој улици уцртан је дрворед. Нажалост, не постоје фотографије тадањих улица, па се не зна које је дрвеће тада било засађено.

- Претпоставља се да је дрворед од 389 америчких копривића засађен између два рата у част Вудроуа Вилсона који је био велики пријатељ Михаила Пупина који је пореклом из Баната - истиче Јамина Миланков из Града Кикинда.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @__jjoja__ on

Међу америчким копривићима ушуњао се и по неки јавор, липа, али и дуд, чувено банатско дрво. Дрворед је савршено прецизан, па стабла изгледају као да се огледају у огледалу. Када се у пролеће пролази кроз ову улицу људи имају утисак да су у тунелу.

Улица четири пута поптуно промени изглед!

Међутим, највећа лепота ове улице је што са сваком новом сезоном мења изглед. Наиме, у пролеће улица постане светла, фасаде кућа бљесну, дрвеће је резедо и све је прозрачно. У лето се крошње разгранају, направе "дебео хлад" и читава улица је тамно зелена. Током јесени лишће пожути и шетња је постане романтична. Зими, када забели, тамне гране и бео снег дају утисак сцене из руског романа.

Прочитајте још: Најпопуларнији сувенир НА СВЕТУ кошта 117 динара и купио га је сваки ТУРИСТА, а да ли сте знали да су измишљени због КОСМОНАУТА?

Куће и зграде у улици посебно доприносе лепоти овог "тунела". Фрађене су почетком 20. века и права су чаролија разних стилова. Многе имају витраже, ајнфорт (врата за кола), богате украсе од кованог гвожђа, цветне орнаменте, лепе поштанске сандучиће и цвеће. 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.