· · Коментари: 0
занимљиво

У овом селу је чувена МИР-ЈАМ радила као учитељица, а новинарску каријеру започела је у "Вечерњим новостима"

Криви Вир село је у подножју планине Ртањ.

1614169780_154191486_1375453942788776_2174494457841765363_n.jpg
Фото: Кошутњак филм

Сматра се центром Тимочке буне, а у њему је каријеру започела чувена Мир-Јам, Милица Јаковљевић, за чије књиге сигурно знате, а многе од њих су и екранизоване, па су Самац у браку, Рањени орао и многе друге достигле невероватну популарност и успех.

Прочитајте још: Имунизација у доба кнеза Милоша: Вакцинисали су с руке на руку, а онда купили "мају"

Мештани кажу да је Криви Вир некада имао 760 домаћинстава, а сада тај број једва долази до 200.

Фото: В.Данилов

Исељавања становништва и потрага за бољим условима почела је нагло шездесетих година прошлог века. Након што је 1966. године укинута пруга ова појава била је све чешћа. Међутим, последњих неколико година су људи из Београда, Параћина, али и они на привременом раду у иностранству почели да купују куће.

- Имали смо некад пет воденица и исто толико кафана. Сада једну воденицу и једну кафану. Осмогодишња школа је 1976. године прерасла у четворогодишњу, а та је угашена 2009. године када ју је завршило последње двоје деце. Када се школовала моја генерација, било је преко 300 ђака. Школа је чувена по томе што је од 1907. до 1912. године учитељица била Милица Јаковљевић, позната под псеудонимом Мир-Јам – сетно се сећа Славољуб Цанкић.

Фото: В.Данилов

Прочитајте још: Прва ЖЕНА АКАДЕМИК у Србији: О њеним реченицама и сада се прича

Своју новинарску каријеру Милица Јаковљевић започела је у „Вечерњим новостима”, а под псеудонимом Мир-Јам објавила је десетак романа који су и екранизовани.

Сигурно се сећате серија које су снимљене на основу њених књига Рањени орао, Грех њене мајке, Самац у браку.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.