· · Коментара: 0
ВАСКРС

Данас се ПОСТИ: Два рецепта за НЕПОГРЕШИВО добар ПРЕБРАНАЦ: Једноставно, не може да омане!

Велики петак је дан када се пости. Верници на овај дан једу два омиљена јела, рибу и стари добри пребранац.

1619523903_pasulj.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/Саце Рецепти

Да би испао онако како треба, добар пребранац захтева следеће састојке: пуно масноће, пуно алеве паприке и пуно црног лука. Кад погодите "праве мере" ова три састојка, ни најнеспретнија  куварица неће се постидети овог јела. 

Запамтите: на 300 гр пасуља није превише ни 1,5 кг очишћеног црног лука

300 гр пасуља, који се вече пре кувања опере и налије водром, да набубри до јутра , а када се стави да проври.  Прва вода се оцеди из познатих разлога ( спречавање надимања) , поново се налије вода , ставе се две кашичице соли.

Једно пет главица црног лука, средње величине, које се исецкају и додају пасуљу. Остатак од спремљеног 1,5 кг црног лука се исецка на ребарца и лагано продинста на доста масноће, зејтина или масти, али баш добро, онако, да добије лепу златно-жуту боју.

Када је пасуљ скуван, али не прекуван, у издинстани црни лук се дода најмање једна кашика алеве паприке, а ко воли може да стави бар још пола, па се добро упржи.

Пребранац је најбоље правити тако што се у ватросталној посуди или, још боље, у ђувечу, ређа слој пасуља, па слој црног лука, итд, све док на крају не дође пасуљ. Проверити колико је слано – свако има свој укус, па по потреби додати и мало сувог зачина или соли. Налије се мало воде у којој се кувао пасуљ, евентуално мало бибера и посуда стави у рерну, да се запече док вода испари.

Једноставније је ако се у тепсију у којој је пржен лук с алевом, додаје пасуљ решеткастом кашиком, све се равномерно измеша и налије мало воде, па се запече у рерни.

Ево још једног, па одаберите који вам више "лежи"

Састојци

700 гр пасуља
1 већи празилук
1 већи црни лук
уље
алева паприка
туцана љута паприка
со, бибер
ловоров лист
бибер млевен
бибер у зрну

Припрема:

Пасуљ добро опрати, налити водом, додати 2-3 кашике уља, мало ловоровог листа и бибер у зрну. Оставити  пасуљ да се кува. На уљу пропржити на кругове празилук и црни лук. Динстати лук око 20-30 мин да добро омекша. Додати у лук соли, алеве паприке и туцане паприке.

У ђувечару ставити на дно куваног пасуља (морају остати цела зрна) па преко пасуља динстан лук, па пасуљ, па лук све до утрошка и завршити пасуљем.

Одозго мало уља. Ставити у рерну на 200 степени око 30 мин. Мора остати мало чорбице јер не сме пасуљ да буде потпуно сув.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.