Oglas
Oglas
· · Коментари: 2
ВАСКРС

НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА ПОСНИ ПРЕБРАНАЦ: Јело које за Велики петак краси сваку српску трпезу

Велики петак употпуните укусном посном трпезом. Домаћини традиционално, поред рибе, спремају пребранац, а ми вам ћемо са вама поделити два најукуснија рецепта

1619523903_pasulj.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/Саце Рецепти
Oglas

Да би испао онако како треба, добар пребранац захтева следеће састојке: пуно масноће, пуно алеве паприке и пуно црног лука. Кад погодите "праве мере" ова три састојка, ни најнеспретнија  куварица неће се постидети овог јела. 

Запамтите: на 300 гр пасуља није превише ни 1,5 кг очишћеног црног лука

300 гр пасуља, који се вече пре кувања опере и налије водром, да набубри до јутра , а када се стави да проври.  Прва вода се оцеди из познатих разлога ( спречавање надимања) , поново се налије вода , ставе се две кашичице соли.

Једно пет главица црног лука, средње величине, које се исецкају и додају пасуљу. Остатак од спремљеног 1,5 кг црног лука се исецка на ребарца и лагано продинста на доста масноће, зејтина или масти, али баш добро, онако, да добије лепу златно-жуту боју.

Када је пасуљ скуван, али не прекуван, у издинстани црни лук се дода најмање једна кашика алеве паприке, а ко воли може да стави бар још пола, па се добро упржи.

Пребранац је најбоље правити тако што се у ватросталној посуди или, још боље, у ђувечу, ређа слој пасуља, па слој црног лука, итд, све док на крају не дође пасуљ. Проверити колико је слано – свако има свој укус, па по потреби додати и мало сувог зачина или соли. Налије се мало воде у којој се кувао пасуљ, евентуално мало бибера и посуда стави у рерну, да се запече док вода испари.

Једноставније је ако се у тепсију у којој је пржен лук с алевом, додаје пасуљ решеткастом кашиком, све се равномерно измеша и налије мало воде, па се запече у рерни.

Ево још једног, па одаберите који вам више "лежи"

Састојци

700 гр пасуља
1 већи празилук
1 већи црни лук
уље
алева паприка
туцана љута паприка
со, бибер
ловоров лист
бибер млевен
бибер у зрну

Припрема:

Пасуљ добро опрати, налити водом, додати 2-3 кашике уља, мало ловоровог листа и бибер у зрну. Оставити  пасуљ да се кува. На уљу пропржити на кругове празилук и црни лук. Динстати лук око 20-30 мин да добро омекша. Додати у лук соли, алеве паприке и туцане паприке.

У ђувечару ставити на дно куваног пасуља (морају остати цела зрна) па преко пасуља динстан лук, па пасуљ, па лук све до утрошка и завршити пасуљем.

Одозго мало уља. Ставити у рерну на 200 степени око 30 мин. Мора остати мало чорбице јер не сме пасуљ да буде потпуно сув.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas