· · Коментари: 0
природа

У Србији први пут ОТКТРИВЕНА изузтено РЕТКА ВРСТА ПТИЦЕ

Изузетно ретка врста птица, степски вивак, откривена је у Србији, недалеко од Ниша, саопштило је данас Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, истичући да је реч о јединственом орнитолошком открићу.

1618060585_Depositphotos_83816484_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Примерак ове птице латинског имена Ванеллус грегариус јуче је приметио млади орнитолог из тог Друштва Слободан Марковић на влажним ливадама код нишког села Бубањ. У саопштењу се наводи да је степски вивак у ове крајеве залутао током пролећне сеобе.

Прочитајте још: Рибари редовно виђају ЛЕТЕЛИЦЕ како израњају из океана, а за све су криви џинови?

Степски вивак је критично угрожена врста која деценијама страда због изловљавања на сеоби и зимовању.

Целокупна светска популација ове птице броји мање од 11.200 одраслих јединки.

Степски вивци гнезде се на непрегледним травним стаништима у Русији и Казахстану, а селе се преко средње Азије до зимовалишта у Израелу, Сирији, Еритреји, Судану и северозападној Индији.

Изузетно ретко се срећу у Европи, и то углавном у јатима са другим врстама птица.

За две године откривене још четири ретке врсте

У последње две године орнитолози су пронашли још четири врсте птица које су први пут виђене у Србији. Тако је на језеру Русанда код Зрењанина у септембру 2019. откривена тробојна лисконога, птица пореклом из Северне Америке.

Прочитајте још: ХАОС НА ИЗБОРУ ЗА МИС: Отела круну победници и повредила јој главу (ВИДЕО)

У јануару 2020. на Дунаву недалеко од Новог Сада посматран је жутокљуни морски гњурац који је вероватно долетео из далеких тундри северне Азије или Северне Америке. На језеру код села Карајукића бунари на Пештеру у јуну 2020. боравио је азијски златни вивак пореклом из тундри источне Азије или Аљаске.

Почетком октобра 2020. у Националном парку „Тара" откривена је сибирска плаворепка, мала птица певачица која се гнезди на северу Европе и Азије, наводи се у саопштењу Друштва, пренео је Тањуг.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.