· · Коментари: 0
Занимљивости Вести

У Србији се на ОВОМ ЦВЕТУ заради и до 184.000 ЕВРА по хектару

Немојте да вас обесхрабри када чујете колико новца је потребно да се уложи да би се покренуо овакав бизнис, јер се он брзо врати. Међутим, то је, колико леп, толико и мукотрпан посао.

1593612172_Depositphotos_160091246_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Бизнис гајења цвећа показао се као веома исплатив чак и током ванредног стања. У нормалним околностима однос улагања и профита најчешће је један према четири, уз услов да је производња успешна, а тржиште сигурно.

Александар Богуновић из Привредне коморе Србије каже да цвећарство има добар тренд раста у Србији – сваке године се бележи раст од 10 одсто.

Прочитај још: БИОФИЛНИ дизајн је хит у свету и желе га и ваши зидови!

Овим послом свако може да се бави, али мора да зна да он захтева интензиван рад и доста радне снаге. Зато то и јесте скуп бизнис, наводи Богуновић. Предност је што се чак до осам месеци могу убирати цветови, што захтева и непрестано ангажовање.

– Када радите осетљиве врсте не смете да допустите да вам климатски услови буду ван контроле, јер штета може бити јако велика – навео је Богуновић.

Истиче да они који желе да се упусте у овај посао треба прво да увиде које су им могућности, односно да ураде анализу земљишта. Тада ће знати шта би могло ту да успева. Након тога, треба утврдити колика улагања су потребна и ко би били купци.

Прочитај још: Како да заштите податке ако вам украду мобилни телефон? Потребно вам је само пола сата

Фото: Депозит

Које цвеће је најисплативије за узгајиваче:

Руже – ако планирате да гајите руже на три ара, треба вам 4.000 евра почетног улагања. У првој години имаћете приход од 3.000 евра, а наредних по 6.000 евра. Ружу можете да експлоатишете пет година.

Божури – за хектар божура потребно је почетно улагање од 55.000 евра. Међутим, они могу да се експлоатишу 10 година, а годишње се заради 25.000 евра.

Гербери – експлоатишу се три године, али су зато приходи 184.000 евра по хектару.

Кале – од њих се може зарадити 46.000 евра по хектару, а можете их три године експлоатисати.

Прочитај још: „Фијат 500 тополино“ је доказ да величина није битна (ФОТО/ВИДЕО)

Иначе, Србија највише извози руже које су високог квалитета, имамо микроклиматске услове који им погодују. Наше руже су по квалитету у рангу са француским. Руже и увозимо, као и љиљане и орхидеје.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.