Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МУЗЕЈИ

У управо отвореном музеју БЛИЗУ БЕОГРАДА може се видети НОШЊА стара 700 година и пробати НАДЛАЦКА (ФОТО)

Поводом 250 година од доласка Словака у Стару Пазову у овом месту је отворена етнолошка збирка са невероватним предметима.

1603456617_IMG_1152.JPG
Фото: М. Ковачевић
Oglas

Синоним за Словаке је живописна ношња, а поред прелепих шарених сукања и капица у Завичајној кући народног хероја Јанка Чмелика у Старој Пазови може се видети 2000 оргиналних предмета који су припадали Словацима, али и Србима у овом месту.

Прочитајте још: Баците календар, ЗАБОРАВИТЕ на ЛЕТОВАЊЕ: Сада се траже СПАРТАНСКИ викенд и НОМАДСКИ ХОТЕЛИ

Ово је највећа словачка етнолошка збирка сакупљена на једном месту, а поставку је организовала Туристичка организација општине Стара Пазова у сарадњи са Завичајним музејом у Руми. Посетиоци могу да виде не само најстарију ношњу с краја 19. века него и да пробају надлацку - словачку крофну са сиром или посуту маком!

И сама кућа музеја је под заштитом државе

- У српском делу се налази прави бисер: ношњу из 1930. године коју су направиле чланице Кола српских сестара из Старе Пазове - каже Миливоје Ковачевић, атор збирке.

У српском делу збирке је ношња - прави бисер!

Наиме, увидевши да су Српкиње скинуле ношњу и почеле да се носе по "бечки" и "париски" одлучиле су да је отргну од заборава. Оне су у садарњи са Етнографским музејом у Београду сашиле и исткале оригиналну ношњу.

Прочитајте још: Потпуни ХИТ У СВЕТУ: Туре у којима откривају КО ИМ ЈЕ ДЕДА плаћају 8.000 евра, а долазили су и у СРБИЈУ

Ковачевић у музеју

Ипак, највреднији предмет збирке је словачка народна ношња с краја 19. века. Народну ношњу Словакиње и данас носе и то је још један разлог зашто треба посетити Стару Пазову. Ношња је остала главна карактеристика, јер им је изглед пођеднако важан као храна и кућа.

Словачка ношња је непромењена од 14. века.

- Права је реткост видети ношњу која се носи од 14. века, јер словачка није промењена и данас је ручно ткана од конопље и доња сукња изгледа као пре 700 година - каже Миливоје Ковачевић из Туристичке организације Општиен Стара Пазове.

Прочитајте још: ШТА деца ПАМТЕ са летовања? Схватићете да су ПРИМЕТИЛИ ОНО ШТО ВИ НИСТЕ!

Сачуван и НОБ
Збирка се налази у родној кући народног хероја Јанка Чмелика  и сачувана је поставка везане за народно ослободилачку борбу.

И сама кућа има историјски значај. Кућа народног хероја Јанка Чмелика саграђена је у првој половини 20. века, представља тип сеоске архитектуре и налази се под заштитом државе као непокретно културно добро од значаја. Јанко Чмелик је био секретар среског комитета КПЈ за Стару Пазову и члан бироа ПК КПЈ за Војводину. Стрељан 12. маја 1942. год. у Сремској Митровици.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas