· · Коментари: 0
ЛОВАЦ

УМИЉАТОГ срца и ХАРМОНИЧНОГ изледа: Раса пса која поседује изванредне ловачке способности (ФОТО)

Најпознатији немачки пас из породице птичара управо је немачки краткодлаки птичар.

1605613029_ramboo.png
Фото: Д. Зарић

Ред, рад и дисциплина – пословица која се односи на све Немце, може се видети и код немачког краткодлаког птичара. Ипак, са једном битном разликом – овог четвороношца красе и умиљатост и доброта.

Као одлучујућа подлога за узгој и развој ове расе сматра се књига о узгоју краткодлаког "немца", аутора принца Албрехта, објављена у 19 веку. Овај племић је детаљно описао стандард и карактеристике расе, као и правила оцењивања облика тела и основна правила оцењивања ловачких паса у раду. 

Прочитајте још: Људи сањају, а пси? И КОГА сањају?

Захваљујући немачким кинолозима, ова раса је успела да преживи и поврати титулу једног од најбољих ловачких паса.

Реч је о псу изванредних ловачких способности, који уме да лови и у брдима, мочварама и у шумама. Ниједна клима, плус 40 или минус 30 степени, не представља му проблем!

Карактер

Снажан, брз, издржљив, хармоничног изгледа и умиљатог срца, краткодлаки птичар поседује инстинктивне особине правог ловца: смисао за иницијативу, чврсто маркирање свих врста дивљачи и трагање за њима.

Рамбо има 10 месеци Фото: Д. Зарић

Прочитајте још: Мислили су да је Оскар обичан мачак, али он је ПРОРОК

Немачки краткодлаки птичар има племениту силуету, расну, мршаву главу са маказастим загризом. Нос му је смеђ и истакнут. Очи су средње величине, благе и благонаклоног погледа, фине браон боје и имају одлучан израз.

Али сваки власник, без обзира какав задатак намени свом птичару, мора да се посвети његовој обуци јер овај пас зна да буде врло својеглав.

Прочитајте још: ХАНА зна како да ужива! Масажа стомака је њен омиљени начин ОПУШТАЊА (ВИДЕО)

Историјат
Иако им је земља порекла Немачка, настали су од старих птичара који су још у 13. веку ловили пернате дивљачи мрежама. Први насељеници у Немачкој углавном су били тешки и спори пси, чије је основно задужење било да у непосредној близини ловаца претражују терен, пронађу и маркирају дивљач након што упадне у замку
Ови птичари важе за расу коју је врло лако дресирати.

Интелигенција

Немачки краткодлаки птичар лако памти наредбе, а на прву команду реаговаће у 85 одсто случајева, што је завидан ниво с обзиром на то да учење основних команди обично захтева до 15 понављања.

Када су у питању сложеније наредбе, може доћи до мале, понекад приметне паузе пре него што реагује. Међутим, то се лако може отклонити вежбањем.

Фото. Д. Зарић

Истраживање
Професор Стенли Корен са Универзитета Британска Колумбија био је носилац пројекта испитивања интелигенције паса. Темељним и опсежним радом утврдили су да је немачки краткодлаки птичар, међу 79 испитаних паса, на 17. месту по интелигенцији и брзини учења.
Ови пси ће спорије реаговати када су им газде удаљене

Прочитајте још: ПРЕСЛАТКА БОРБА: Мали питбул против траке за трчање! Ко ће победити? (ВИДЕО)

Исхрана

Немачки краткодлаки птичари имају веома добар стомак и са лакоћом варе храну. Најбоље им је давати 250-300 грама исецканог куваног меса, 200 грама теста или пиринча или куваног поврћа. У време лова треба повећати количину меса, а смањити тестенину и поврће.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.