Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СПОРТСКО СРЦЕ

УМОР при НАПОРУ је можда знак ТЕШКЕ БОЛЕСТИ

За бављење спортом здравље и квалитет срца је од пресудне важности. Међутим, какво треба да буде спортско срце?

1594451931_Depositphotos_25480057_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ужељи да им деца постану успешни и признати спортисти родитељи обављају све неопходне прегледе, али када се деси изненадна смрт спортисте на такмичењу, остаје питање зашто се тако нешто догодило и да ли је и ко направио превид. Питање је и да ли је свако срце спремно за све напоре које спортови траже.

Прочитајте још: Затегните ТЕЛО пре одласка на плажу вежбајући у КУЋИ

Феномен Фото: Депозит

- Развој феномена спортског срца дешава се под утицајем тренинга, а има за циљ да повећа укупан функционални капацитет кардиоваскуларног система, а самим тим повећање радне способности - каже кардиолог др Милош Обреновић.

Нормалном срцу је лева комора тешка 250 грама.

Повећану радну ефикасност срце остварује повећањем минутног волумена, односно количине истиснуте крви у минути. Проширењем комора, иста запремина крви може бити истиснута мањим бројем контракција са мањим губитком енергије. Повећање дебљине зида срчаног мишића мора да прати проширење комора.

Атлетско срце
Атлетско срце се разликује код спортиста. Код динамичких или спортова издржљивости, који захтевају кретање у простору долази до израженог проширења коморе.

- Величину срца примарно одређују димензије леве коморе, а код обичног здравог срца она је мања од 250 грама, док код спортова снаге премашује 300 грама -каже др Обреновић.

Како се препознаје болесно срце?

Како препознати болесно срце?

- Најчешћи симптом је отежано дисање при напору, које настаје услед повећаног притиска на крају дијастоле у левој комори, јер је пуњење леве коморе отежано - објашњава др Обреновић.

Пумпа живота Фото: Депозит

Успорен срчани рад главно је обележје код више од половине свих спортиста који тренирају динамичке, односно спортове издржљивости.

- Нормална вредност здраве спортски неактивне популације је између 60 до 100 откуцаја у минути - појашњава др Обреновић.

Спортско срце спорије куца!

Спортисти имају успорен срчани рад, са бројем откуцаја срца у минути испод 60 па чак и мање од 40. Срце са овако успореним радом спремније је на већу издржљивост, напор већег интензитета и дужег трајања. Код спортиста су уобичајене и неке врсте аритмија и појава такозваних блокова у провођењу, који се углавном губе за време физичке активности.

Прочитајте још: Да ли одлазак на СПАВАЊЕ када смо гладни помаже у МРШАВЉЕЊУ - реч стручњака

Сваког минута у миру, срце избаци пет литара крви. Срце рекреативца, у максималном напору испумпа за минут од 20 до 25 литара крви. Код врхунских спортиста у напору срце испумпа чак 40 литара крви у минуту. Ову количину крви спортско срце је у могућности да упумпа и испумпа захваљујући поменутим променама у величини и снази самог срчаног мишића, али и повећаним димензијама крвних судова, као што је аорта.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas