· · Коментари: 0
умор

УМОРНЕ ОЧИ, проблем који имају многи, ове ствари радите ПОГРЕШНО

Замор или напрезање очију је често и иритантно стање. Симптоми су умор, свраб, и печење очију.

1596098830_Depositphotos_388905342_s-2019.jpg

Ово стање је ретко озбиљно. Уобичајене мере опреза код куће, на послу, и напољу могу да спрече или смање замор очију.

Понекад је замор очију знак неке болести. Уколико замор очију траје упркос примени једноставних мера опреза, обратите се свом лекару. Ово је нарочито важно ако је ваш замор очију повезан са главобољом или проблемима са очима као што су: нелагодност, дупли вид, значајне промене у виду.

Прочитајте још: Ово је једно од ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА СРБА! Масаже доступне свима НОН СТОП, а тест на корону НЕ ТРЕБА (ФОТО)

Важно је да трепћемо!

Узроци замора очију

1. Свака активност која захтева интензивну употребу очију- као што је дуга вожња или читање.
2. Излагање јаком светлу или напор да се види при слабом светлу може изазвати замор очију.
3. Један од најчешћих узрока замора очију је дуго гледање у компјутерски екран, телефон и видео игре

Овај тип замора очију или напрезања очију познат је и као синдром рачунарског вида. Он утиче на око 50% -90% компјутерских радника.

Фото: Пиxабаy

Очекује се да ће проблем расти јер све више људи користи паметне телефоне и друге ручне дигиталне уређаје. Истраживања показују да људи држе своје дигиталне апарате ближе очима него што држе књиге и новине. Тако су очи приморане да раде напорније него обично јер се фокусирају на малу величину слова.

Прочитајте још: НАЈКРАЋА ЛЕКЦИЈА О СТРЕСУ: "Спустите чашу!"

Дигитални апарати могу такође бити повезани са умором очију због тенденције људи да трепћу ређе када гледају екран рачунара. Људи обично трепну 18 пута у минути. То, наравно, освежава очи. Али, истраживања показују да људи трепћу упола мање често док користе рачунар или други дигитални уређај. То може резултирати сувоћом, умором, сврабом, и пецкањем очију.

Ређе трепћемо кад гледамо у екран рачунара!

Симптоми замора очију

Болне или иритиране очи
Тешкоће са фокусирањем
Суве или сузне очи
Замућен или двоструки вид
Повећана осетљивост на светлост
Бол у врату, раменима или леђима

Прочитајте још: Истраживања кажу 4 УРМЕ дневно за здравље, све БЛАГОДАТИ воћа старог 8.000 година!

Ови симптоми могу смањити продуктивност. Они могу бити интензивирани недостатком сна. Током сна, очи се снабдевају основним хранљивим материјама. Недостатак сна може довести до иритације очију.

Спречавање замора очију

Фото: Пиxабаy

Обично се очни умор може спречити или смањити једноставним променама у радним навикама или животној средини.

 - Направите измене на екрану вашег рачунара:

 - Поставите екран 50 до 56 цм од ваших очију и мало испод нивоа очију.

 - Редовно чистите прашину и отиске прстију са екрана. Мрље на екрану могу да смање контраст и повећају проблеме са одсјајем и рефлексијом.

 - Изаберите екране који се лако окрећу и мењају положај.

Прочитајте још: Зашто је КУРКУМА најздравији зачин БЛИСКОГ ИСТОКА и зашто треба да је користимо?

 - Размотрите коришћење филтера за екране.

Правите паузе кад радите за компјутером!

 - Направите промене у вашем радном окружењу, као што је промена осветљења – избегавајте јако директно сунчево зрачење.

 - Користите подесиву столицу.

Фото: Пиxабаy

 - Поставите држач за документа поред екрана рачунара.

 - Направите измене у својим радним навикама, пробајте 20-20-20 правило. Сваких 20 минута, гледајте 20 секунди у нешто удаљено 20 метара од вас.

 - Залепите порукицу на екран на којој пише Трепни!

 - Брините о вашим очима на следећи начин:

 - Ставите пешкир натопљен топлом водом на уморне, суве очи (са затвореним очима).

 - Користите вештачке сузе да освежите ваше очи када осећате да су суве.

Прочитајте још: ЛИМУН није једина намирница са највише ВИТАМИНА Ц: Погледајте које ПОВРЋЕ има ВИШЕ!

Да бисте спречили суве очи док радите у затвореном простору, користите филтер за чишћење ваздуха од прашине и користите овлаживач да додате влагу ваздуху.

Уколико потраје замор очију, упркос овим једноставним интервенцијама, закажите преглед код офтамолога. Очни умор може бити повезан са стањима као што је неравнотежа мишића ока. Или може бити последица потребе за наочарима или промене у вашој диоптрији, ако већ носите наочаре.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.