Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
сан

Уморни сте? Како се квалитетно НАСПАВАТИ и шта све утиче на то

Да ли сте се опет пробудили уморни? Прочитајте због чега се то дешава ...

1603720358_Depositphotos_24503269_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Спавање представља врсту "чишћења" мозга од протеина бета-амилоида који може бити одговоран за развој болести. Такође, сан је и, што је свима познато, физички одмор за тело и зато је јако битно наспавати се сваког дана.

Несаница је честа појава у модерном друштву. Због убрзаног начина живота и мноштва обавеза, истраживања су показала да погађа једну од три особе. Недостатак сна генерално лоше утиче на здравље, а доводи и до хроничног умора, мањка концентрације и смањења продуктивности за свакодне обавезе.

Недостатак сна може погоршати здравље срца и изазвати депресију.

У зависности од година и дневних обавеза, некоме је потребно више, а некоме мање сна. Рецимо, новорођенчад спавају око шеснаест сати док је одраслим особама потребно 7-8 сати дневно. Старијим људима довољно је и мање од седам сати.

Прочитајте још: ДЕСЕТ САВЕТА како да смањите НАДУТОСТ ЛИЦА

Хронични умор је први знак неиспаваности, и сигнал човеку да мора да успостави бољи ритам спавања и избегне последице.

Фото: Депосит

Узроци несанице

Узроци несанице су многобројни: различито време устајања, различито време одласка у кревет, рад по сменама, редовно узимање лекова за повишен притисак, алергије, астму, депресију... 

Али на квалитет сна у току ноћи може утицати поподневна дремка, која, уколико је практикујете, не би требало да траје дуго.

Храна и пиће имају велику улогу...

Алкохол доводи до честих буђења у току ноћи, док кофеин и никотин разбуђују. 

Несаницом се могу назвати и поремећаји спавања као што је синдром немирних ногу, од ког пати десет посто људи.

Прочитајте још: Мучи вас НЕСАНИЦА? Одмах идите и обуците МОКРЕ ЧАРАПЕ

Чест поремећај је опструктивна апнеја (застој дисања који доводи до смањења нивоа кисеоника у телу), од кога пати 24 посто мушкараца и 9 посто жена.

Трикови за квалитетнији дужи сан

Подесите аларм за спавање

Фото: Депосит

У време модерне технологије нисмо ни свесни колико одлажемо спавање због нпр. друштвених мрежа. Спремимо се за спавање, легнемо и останемо будни доста дуже због телефона у рукама. Зато наместите аларм и када зазвони оставите телефон са стране и наспавајте се.

Ритуали

Почните од најлакших ствари - оставите телефон сат времена пре сна, направите себи опуштајућу купку, пустите музику која вас опушта, прочитаје поглавље омиљене књиге или прелистајте ваш омиљени часопис...

Прочитајте још: ДОБРА ВЕСТ! И алкохол штити наше здравље, ево и како

Водите дневник спавања

Покушајте да запишете све добре ствари које сте приметили на себи након што сте се лепо наспавали, исто тако и након непроспаване ноћи или викенда пуног забаве и лудих журки.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas