Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЈЕСЕН

Уморни сте, НЕРАСПОЛОЖЕНИ, малодушни... Ево КАДА ће ПРОЋИ ТО ОСЕЋАЊЕ

Када почну да падају кише и опада лишће, мења се и наше расположење, добијајући обрисе који понекад личе на симптоме депресије.

1602941066_Depositphotos_35378511_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Међутим, ово стање би требало раздвојити од јесење меланхолије, јер она није опасна уколико је само једна од краткотрајних фаза током године, па се не може оквалификовати као медицински поремећај.

Прочитајте још: Седите у канцеларији пуних 8 сати? Морате УСТАТИ ОДМАХ, ево и зашто

Стручњаци кажу да је природно да се осећамо меланхолично током јесени, поготово на њеном почетку, зато што организам покушава да се навикне на промене у природи. Како лишће жути, температуре падају, а дани су све краћи, нормално је да се и ми осећамо мање полетно. Осећамо сету, губимо вољу да се шетамо и будемо физички активни, слушамо сентименталну музику, гледамо "срцепарајуће" садржаје и пријају нам самоћа и тишина.

Меланхолија није депресија
Рудигер Шмит Хом, представник Немачке истраживачке мреже за депресију и суицид наглашава да је важно да јесењу меланхолију раздвојимо од депресије.
Нормално је да се осећамо уморно и мање полетно.

Рудигер Шмит Хом, представник Немачке истраживачке мреже за депресију и суицид објашњава најчешће узроке који поспешују њен утицај на наше расположење.

Прочитаје још: Прочитајте ПЕТ најпоузданијих знакова да сте срели ОСОБУ ЗА ЦЕО ЖИВОТ

- Већина људи природно има негативне асоцијације на таму и мрак, што је у складу са еволуцијском и генетском природом, па се зато осећа меланхолично када дани постану краћи. Осим тога, наука је доказала да постоје биолошки утицаји на расположење човека када је напољу суморно и мокро.

Нема витамина Д, па се осећамо поспано...

Како смо најесен мање изложени дневном светлу и сунчевим зрацима, снижава се ниво серотонина - хормона среће, и мање се снабдевамо витамином Д, па нам пада расположење и осећамо се поспано и тромо - објашњава стручњак.

Прочитајте још: Знате ли зашто чак 12 одсто људи на послу КРИЈЕ ВЕЗУ?

Ипак, све ће то проћи када се организам навикне на промену и прихвати је, наглашавајући да немамо разлога за бригу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas