· · Коментари: 0
решење

Упорна КАНДИДА: 7 намирница који би могле да вам помогну

Симптоми кандидијазе су надимање стомака, кожни осип, гљивичне инфекције и општа слабост.

1609254077_Depositphotos_401266428_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Постоје намирнице које су доказано делотворне у борби против гљивичне инфекције органа за варење. Откријте како се изборити против кандиде у устима и цревима.

Шта изазива кандидијазу?

Кандида (Цандида албицанс) је врста гљивице која је природно присутна у усној дупљи, слузници вагине и у гастроинтестиналном тракту и, уколико је на нормалном нивоу, не узрокује никакве проблеме. Међутим, неправилна исхрана, прекомерно конзумирање алкохола, стрес и нарушено варење могу проузроковати раст кандиде. Тада и здравље може бити на различите начине погођено. Симптоми кандидијазе су надимање стомака, кожни осип, гљивичне инфекције и општа слабост.

Фото: Депосит

Прочитајте још: ЧУВЕНИ лекар МОЛОХОВ се куне у КРАЉА ЈЕСЕНИ и ЦАРА ЗИМЕ: Руси лече 20 БОЛЕСТИ белим кореном!

Исхрана која спречава намножавање кандиде

Да бисте заштитили своје здравље од ове гљивице, избегавајте конзумирање воћа са високим садржајем (природног) шећера, угљених хидрата, алкохола, млечних производа и шећера у било којој форми – укључујући и мед. У случају да вам је потврђена кандидијаза, укључите ове здраве намирнице у исхрану:

Исхрана треба да вам буде базирана на посном месу, риби, пилетини, поврћу без скроба и здравим мастима.

Кокосово уље

Кисели купус
Све варијанте киселог купуса су синоним за здравље, јер су богате пробиотицима. Ако киселом купусу, осим млевене паприке, додате и бели лук и ђумбир, ова намирница постаје идеална за превенцију или лечење кандидијазе.Испробајте: Помешајте исечене листове спанаћа, исечен парадајз и кисели купус, уз додатак семенки сусама, и једите као салату. Направите „резанце“ од паштрнака (или целера) и скувајте их у чорби и сервирајте са киселим купусом.

Ово уље садржи веће количине три киселине – капрична, каприлична и лаурична киселина - које могу да зауставе раст кандиде и других патогена. Лаурична киселина из кокоса је такође ефикасна у третирању раница у усној шупљини.

Испробајте: Кувајте шпарглу, бели и црни лук, бадем у кокосовом уљу на нижој температури; помешајте кокосово уље од средњих ланаца триглицерида са неколико капи уља менте и ову мешавину мућкајте у устима два пута дневно.

Прочитајте још: Кошта 40 динара и ПРОВЕРЕН је зимски руски лек за подизање имунитета

Куркума

Овај зачин садржи куркумин, материју антиупалног и антигљивичног дејства, који може да заустави раст кандиде и заштити од гљивичних инфекција. У једној студији је утврђено да куркумин спречава да се гљивице задржавају у усној шупљини.

Испробајте: Динстајте прокељ, црвену паприку, црни лук са исецканим свежим кореном ђумбира, куркумом и црним бибером; поспите боранију мешавином карија, црног бибера у праху и уља и грилујте је.

Фото: Депосит

Бели лук

Када се бели лук згњечи или исецка, ослобађа се алицин, састојак који доказано зауставља раст гљивица у устима. Будући да се алицин разграђује на високим температурама, најбоље је јести свеж бели лук кад год је то могуће.

Испробајте: Згњечите целе ченове белог лука и помешајте их са кокосовим уљем и самлевеном мирођијом или мајчином душицом и користите то као прелив за кувано поврће. Ситно исецкајте бели лук и помешајте га с јабуковим сирћетом, маслиновим уљем и исецканом мајчином душицом и користите као прелив за салате.

Прочитајте још: Руски травар ДМИТРИ: Мушкарци, не купујте скупе препарате, ОВА БИЉКА спречава ЋЕЛАВОСТ

Ђумбир

Јабуково сирће
Антимикробно дејство јабуковог сирћета је чак ефикасније од најчешће коришћеног медикамента нистатина, у превенцији оралне кандидијазе.Испробајте: Помешајте јабуково сирће са исецканим кореном ђумбира, белим луком и куркумом, и оставите преко ноћи на собној температури. Следећег дана процедите и користите као ароматично и врло корисно сирће.

Има снажно антимикробно дејство и може да заустави раст кандиде и других патогена.

Испробајте: Ситно изрендајте свежи корен ђумбира и помешајте га са јабуковим сирћетом и сусамовим уљем у укусан салатни прелив. Кувајте на умереној температури изрендани корен ђумбира и изрендане тиквице, а потом их сервирајте са исецканим младим луком, клицама пасуља, исецканим босиљком и љутим папричицама.

Кељ

Кељ је богат влакнима, која су савршена храна за корисне цревне бактерије. Притом садржи специфичне материје које кандида не воли. Кандидијазу спречавају и следеће намирнице: прокељ, спанаћ, рукола, купус, броколи, целер, боранија, краставац, патлиџан, црни лук и тиквице.

Прочитајте још: Бели лук и ђумбир: Овога пута није ЛЕК за грло и прехладу, већ за ГЉИВИЦЕ НА НОКТИМА

Испробајте: Издинстајте исечене листове кеља и танке колутове печурки у кокосовом уљу, а потом поспите врло ситно исецканим белим луком. Прелијте четвртине главице ендивије и колутове празилука маслиновим уљем и грилујте их док не омекшају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.