Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВИД

Мути вам се поглед, видите дупло или не видите? Можда је проблем у ЛЕКОВИМА!

Утицај лекова на вид је веома важан и мора се пазити.

1605886073_Depositphotos_223135984_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Сведоци смо да све већи број људи има ослабљен вид. Да ли је за то криво савремено доба и развој технологије или пак нешто друго, о овој теми говорио је проф. др Слободан Јанковић.

Познати фармаколог изнео је научно виђење о утицају лекова на оштећење вида. Ево који су то лекови који могу да оштете вид.

- Многи лекови, зато треба пажљиво да се прочита упутство како би се на време са лекаром кориговала терапија - рекао је доктор Јанковић.

Прочитајте још: Сви причају о ЗНАЧАЈУ ВИТАМИНА Д у борби против короне, а ево како да знамо да ли нам је ПОТРЕБАН

- Неки лекови из групе сулфонамида могу да доведу до отежаног отицања очне водице и настанка глаукома. Антихистаминици (лекови против алергије) старије генерације (и они који се користе за спречавање повраћања приликом вожње), затим неки антидепресиви и антипсихотици старије генерације доводе до ширења зенице, отежаног отицања очне водице и можда напада глаукома.

Фото: Депозит

Дуготрајна примена кортикостероида и цитостатика бусулфана може да доведе до катаракте и повишеног интраокуларног притиска.

Прочитајте још: Какве ПОСЛЕДИЦЕ корона оставља на мозак?!

Пораст притиска у оку понекад изазивају и цитостатици доцетаксел и паклитаксел. На мрежњачи промене могу понекад изазвати тамоксифен (антихормонски лек који се користи после операције малигног тумора дојке код жена у менопаузи) и лекови за лечење акни, ретиноиди...

Такође, лекови за импотенцију (силденафил и други) могу изазвати поремећај виђења боја и замућење вида - истакао је доктор Јанковић.

Зато следећи пут када узмете неки лек, обавезно прочитајте упутство или се посаветујте са изабраним лекаром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas