· · Коментари: 0
КОРИСНО

Уз волумен и еластичност са годинама усне губе и боју: Успорите тај процес овим триковима

Због смањења колагена настају промене у волумену и у пигменту усана, а колаген смањујемо и сами, излажући се јаким зрацима сунца и диму цигарета, што додатно убрзава промене пигмента.

1614941766_usne.JPG
Фото: Принтскрин / Инстаграм / гирлисх_беаутy_30

Кожа око усана изразито је танка, готово као она око очију, због чега ће се баш на том делу лица знакови старења често најпре могу видети. Али не знају сви да уз волумен и еластичност усне с годинама на жалост губе и црвени пигмент, па осим што се стањују и боја им полако бледи.

Наиме усне се састоје од два дела - усне коже и усне слузнице која у себи садржи црвени пигмент, па је одговорна за разлику боје усана од боје остатка лица. 

Прочитајте још: Пре изласка КРЕМ, одмах по уласку КРЕМ: Правилна нега је важнија од ЦЕНА препарата

- Слузница је тања од остатка коже на уснама јер се састоји од мање слојева, а садржи и много ситних крвних судова, капилара - објаснила је дерматолог Мариса Гаршик и додала да су због те стањене коже и вене на уснама некима јаче видљиве.

Како старимо, објаснила је, усне се стањују и губе влагу, што доводи до њиховог исушивања, па им се и целокупни изглед и боја могу променити.

То се, каже Гаршик, догађа због смањеног нивоа колагена у кожи, који већ у 20-има почиње да опада и то отприлике по један посто годишње.

- Због мањка колагена настају промене у волумену и у пигменту усана, а колаген у кожи себи смањујемо и сами, излажући се јаким зрацима сунца и диму цигарета - каже дерматолог, јер сунце и дим додатно убрзавају промене пигмента усне.

Прочитајте још: Ову БОЈУ РУЖА никако не смете носити јер је ОПАСНА ПО ЗДРАВЉЕ

Шта саветују стручњаци:

1. Додајте кожи мало колагена с колагенским додацима прехрани 

Иако је губитак колагена с годинама неизбежна и природна појава, истраживања су показала да колаген који се узима кроз додатке исхрани исто делује на фибробласте ћелија, односно ћелије заслужне за стварање колагена и еластина у кожи.

Студије кажу и да оне могу онда побољшати еластичност коже, хидратацију, али и дермалну густоћу. 

А како бисте били сигурни да нећете сами убрзати губитак пигмента усана, усне увек штитите од УВ зрачења и од дима цигарете.

Прочитајте још: У инат хладноћи: 3 сјајна решења која ће вам помоћи за испуцале усне

- Заштита усана од сунца једнако је важна као и заштита лица - каже естетска медицинска сестра Шавна Џоунс и светује да потражите производе за сунчање који садрже титан диоксид или цинк оксид и друге активне састојке (попут нпр. хијалуронске киселине) за хидратацију и заглађивање усана.

2. Влажите и хидрирајте усне

Хидриране усне изгледају "живље" од испуцалих усана, напомиње др Гаршик и препоручује да их са производима попут балзама стално додатно влажите, поготово у зимским месецима.

- Можете користити и маске за усне, а како је кожа пропуснија ноћу, њени храњиви састојци могу вам помоћи да ујутру имате усне глатке као код мале бебе - рекла је Гаршик.

Прочитајте још: Посебна нега УСАНА током зиме: Шта да радите када су испуцале?

3. Користите ружеве и сјајеве "јачих" боја

Ако вам губитак боје још увек смета, срећом доступни су ружеви с којима усне "храбро" можете обојити у црвено, рекла је Гаршик за Минд Бодy Греен, а саветује и наношење сјаја поврх ружа, јер он у себи обично има и хидратантне састојке.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.