Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МАТРИЈАРХАТ

ВАНБРАЧНИ НАТАЛИТЕТ је тренд 21. века, а ЖЕНЕ се на то одлучују из ЈЕДНОСТАВНОГ РАЗЛОГА

Све више девојака се прво одлучује за каријеру, па онда породицу и ту је разлог све већег броја развода.

1604306057_Depositphotos_11882201_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Мушкарци доминирају у светској подели рада, у центрима моћи, финансијским, политичким... Последњих година се много говори о родној равноправности у политици, али да ли је прво успостављена у свакодневном животу?

Прочитајте још: ПЕТ доказа зашто је боље имати ПЕДЕСЕТ него 20 ГОДИНА!

Радмила Фото: Приватна архива

- Важније је питање докле ће нас довести планетарна неравнотежа у подели хране и воде, рада и надокнада за тај рад, постојању истинске и суштинске шансе за све људе без обзира на пол, нацију, веру. Жене на положају су реалније, хуманије и са пацифистичком природом, потребне на јавној сцени - каже Радмила Пеција Урошевић, социолог.

Ванбрачни наталитет је феномен данашњице.

Последњих деценија, и на нашим просторима бележимо тренд раста ванбрачног наталитета, што је својеврсни феномен времена у којем живимо. Жене се све чешће одричу тековина брака, рађају и подижу децу саме.

Девојке се све више одлучују прво за каријеру, па тек у каснијим тридесетим годинама за потомство и породицу.

Прочитајте још: ИСТАНЧАН УКУС: Даме у зрелим годинама ове СИТНИЦЕ морате да поседујете

- Када се неко у 35. години одлучи за брак, теже се прилагођава и мање је толерантан у односу на разлике, навике и потребе партнера, него особа која то учини са 25, без обзира на пол. Младима данас све више недостаје толеранција, спремност на емотивно инвестирање и лично одрицање зарад заједничког напредка и успеха, због чега се теже одлучују на брак, а они венчани лакше на развод - каже Радмила.

Нови феномен
Феномен је да успешне жене морају много више да раде и да се доказују, немају подршку као мушкарци, јер су истовремено  потпора деци и партнеру.
Од скромне плате или пензије прво треба купити храну за душу...

Радмила каже да припада генерацији која верује у снагу и моћ породице. Живим по моделу баке, Отилије/Јелице, татине мајке, рођене Пештанке која је завршила грађанску школу за девојке почетком 20. века. Мада је као удовица дуго живела од скромне пензије, кад она стигне, прво би нахранила душу, купила књигу или материјал за хаљину.

Прочитајте још: СА 66 ИСТА КАО СА 30: Лепа манекенка тврди да је КЉУЧ ДОБРОГ ИЗГЛЕДА у само ЈЕДНОЈ ствари (ФОТО)

- Од ње сам научила лекцију да је за жену важно образовање и део себе који је само наш. Говорила је: "Кад се смркне - нама сване, јер се тада бавимо стварима које нас испуњавају, а за које нисмо имале времена током дана" - закључује Радмила.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas