· · Коментари: 0
ШОК!

БИЗАРНО ОТКРИЋЕ! Правиће се сладолед од ПЛАСТИЧНОГ ОТПАДА: Уз помоћ бактерије ешерихије коли, научници киселину претварају у ванилин! (ВИДЕО)

У будућности ће се ваш сладолед од ваниле правити од пластичних боца.

1624347667_pjimage--5-.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Научници су пронашли начин да пластични отпад претворе у арому ваниле помоћу генетски модификованих бактерија, према новој студији.

Ванилин, једињење које носи већину мириса и укуса ваниле, може се природно екстраховати из зрна ваниле или направити синтетички. Око 85% ванилина тренутно се прави од хемикалија узетих из фосилних горива.

Загрејали су посуду с киселином и микробима, након чега се 79 одсто киселине претворило у ванилин.
Како решити проблем пластике?
Истаживања су показала да су пластичне флаше други највећи загађивач океана, одмах након пластичних кеса. Научници су случајно створили, 2018. године, мутантски ензим који разлаже пластичне боце, а затим и суперензим који те боце разлаже још брже.

Примена ванилина у прехрамбеној индустији

Ванилин се налази у широкој палети прехрамбених, козметичких, фармацеутских производа, производа за чишћење и хербицида, а потражња „брзо расте“, написали су аутори у студији. У 2018. години глобална потражња за ванилином износила је око 40.800 тона, а очекује пораст потражње на 65.000 тона до 2025. године, наводи се у студији објављеној 10. јуна у часопису Green Chemistry.

Потражња за ванилином

Потражња за ванилином „далеко премашује“ понуду зрна ваниле, па су научници прибегли синтетичкој производњи ванилина. У новој студији, истраживачи су користили нову методу за претварање пластичног отпада у ванилин, као начин за снабдевање ванилином и смањење загађења.

Прочитајте још: Хиљаде девојака љуби његов гроб, а неке су отишле толико далеко да глуме сексуалне односе са статуом! (ФОТО/ВИДЕО)

Решење великог светског проблема! 

Студије су показале како се могу разложити пластичне боце израђене од полиетилен терефталата (ПЕТ) да би добили терефталинску киселину. У новој студији, два истраживача са Универзитета у Единбургу у Шкотској успели су да генетским инжењерингом терефталисну киселину претворе у ванилин, помоћу генетски модификоване бактерије ешерихије коли. 

Помоћу бактерије ешерихије коли, научници су успели да око 79 % терефталинске претворе у ванилин.

Еколошка криза

Хемијски састав
Терефталинска киселина и ванилин имају врло сличан хемијски састав и модификоване бактерије треба само да унесу мање промене у хемијској структури. Истраживачи су своје генетски модификоване бактерије помешали са терефталинском киселином и држали их на 37 степени Целзијуса, након чега се око 79% терефталинске киселине претворило у ванилин.

„Глобална криза пластичног отпада сада је препозната као једно од најхитнијих еколошких питања с којима се суочава наша планета“, написали су аутори у студији. Око 1 милион пластичних боца се прода сваког минута широм света, а само 14% се рециклира". 

Пластика која се рециклира може се претворити само у влакна за одећу или тепихе.

Прочитајте још: "Открио сам да ми је син у ствари ујак!": Невероватна исповест мушкарца од које ће вас заболети глава! (ВИДЕО)

„Наш рад оспорава перцепцију пластике као проблематичног отпада и уместо тога показује њену употребу као новог ресурса угљеника од којег се могу производити производи високе вредности“, изјавио је коаутор Стефан Волас, виши предавач биотехнологије на Универзитету у Единбургу.

Сада се аутори студије надају да ће даље побољшати бактерије како би могле да претворе још више терефталинске киселине у ванилин.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.