Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
УСКРС

Верници сутра славе ВЕЛИКИ ПЕТАК, најтужнији дан ХРИШЋАНСТВА: Ове ствари никако немојте радити!

Велики петак сматра се најтужнијим даном хришћанства, јер је тог дана Исус Христос осуђен и разапет на Голготи

1619441520_isus-hrist.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Широм света данас се обележава овај велики дан, а обичај је да се фарбају ускршња јаја и то најчешће црвеном бојом, јер је она симбол Христове крви.

Прочитајте још: УСКРС или ВАСКРС, васкресе или воскресе: Како заправо говоре Срби ПРАВОСЛАВЦИ?

Сви хришћани данас славе Велики петак. Дан када је, према веровању, римски прокуратор Понтије Пилат осудио Исуса Христоса на разапињање на крсту. Тог је дана Исус одведен из куће првосвештеника Кајафе и разапет на Голготи, где је умро. Док је гледао шта војници и народ раде с његовим животом, рекао је само кратко: "Опрости им Боже, јер не знају шта раде".

Велики петак се због тога сматра најтужнијим даном хришћанства. Не служи се литургија, пости се, једе се само суви хлеб и пије вода. Према обичају се фарбају ускршња јаја, а будући да црвена боја симболизује Христову крв, управо она се најчешће употребљава.

На Велики петак се такође и не весели, не пева, а од Великог четвртка до Ускрса - недеље када је Исус васкрсао, не звоне црквена звона јер она у православној цркви значе радост, па се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.

Српска православна црква обележава Ускрс у недељу 02. маја.  Верски празник празнује се у нашој земљи од Великог петка до другог дана Ускрса, па су нерадни дани од петка 30. априла до уторка 04. маја.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas