Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПАМЋЕЊЕ

ВЕШТИНА која ће вам помоћи да много БОЉЕ ПАМТИТЕ!

Људи све слабије памте, научно је доказано, а "кривац" за то је технологија, односно паметни мобилни телефони у које можемо похранити сваку информацију.

1611759051_Depositphotos_23151598_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Дакле, телефонима препуштамо да памте уместо нас.

Стручњаци сматрају да је добро памћење једно од најважнијих квалитета за успех у животу јер без доброг памћења не можемо имати организационе вештине потребне за напредак.

Лакше памтимо оно што можемо да визуализујемо и ту се темељи тест од 60 секунди који ће вам помоћи да боље памтите.

Прочитајте још: Онлине игре јачају МЕНТАЛНЕ СПОСОБНОСТИ старијих

Добра вест је да памћење можемо истренирати захваљујући техници коју је осмислио амерички академик за развијање меморије, Честер Сантос.

Основни принцип Сантосове технике побољшања памћења је визуализација. 
Фото: Депозит

Људи јако добро памте оно што виде, па ће вам помоћи ако нешто што морате да запамтите, можете да претворите у слику у својој глави. Због тога често чујемо да неко памти лица, али не и имена – име се не може видети, па не постоји никаква визуална референца на то. Дакле прво што морате да урадите јесте да визуализујете то што желите да запамтите.

Друго, то што видите или доживљавате учините некако другачијим како бисте лакше меморисали. Да се слон забије у вашу канцеларију то бисте запамтили, зар не?

Прочитајте још: 3 НЕВЕРОВАТНА ТРИКА за савршено ПАМЋЕЊЕ

Сазнајте и којих 7 речи би требало да избегавате како бисте звучали паметније.

Честер Сантос понудио је паметан трик уз помоћу ког ћете заувек запамтити ниже насумице поредане речи. Прочитајте ове речи, макните поглед с екрана и проверите колико сте речи запамтили по тачном реду:

Памћење...
Ако сте запамтили пола речи с овог пописа, спадате у просек. Али уз помоћ приче која следи, у којој је све с пописа повезано у целину, лакше ћете запамтити целу листу. Сантос је у причу укључио и неке необичне, апстрактне елементе управо зато да је лакше запамтите.
  • Мајмун
  • Пегла
  • Уже
  • Змај
  • Кућа
  • Папир
  • Ципела
  • Црв
  • Оловка
  • Коверта
  • Река
  • Дрво
  • Сир
  • Кованица

Визуализујте мајмуна како плеше и притом прави звукове типичне за мајмуна. Мајмун затим узме огромну пеглу која почне да пада, али је причвршћена за уже (које је грубо на додир) и потом погледате горе и схватите да је други крај ужета причвршћен за змаја који лебди у ваздуху и таман је изван вашег досега.

Прочитајте још: Тренирајте свој мозак и уз помоћ 10 МЕТОДА појачајте своје памћење

Змај се затим сруши на једну страну ваше куће и схватите да је кућа у потпуности прекривена папиром. Потом спустите поглед и погледате своју ципелу јер сте схватили да прилично неугодно мирише, погледате у ципелу и схватите откуд тај мирис. Мали црв испуже из ципеле, скочи у коверту и од некуд се створи оловка. Оловка почне да пише по читавој коверти, а затим скочи у реку уз снажно прскање, река се ломи о стену, а затим о дрво. На дрвету расте сир, а сваки комад сира испуцава кованицу.

Дакле, трик је у томе да вас врло једноставне слике могу подсетити на пуно шири концепт.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas