· · Коментари: 0
ДИЈЕТА

Ви сте криви што је мачка ГОЈАЗНА, а ево савета како да јој сада објасните да мора да ОСЛАБИ

Гојазне мачке су склоне дијабетесу и артритису, нервозне су и чешће посећују ветеринара од шланк-маца. Уз помоћ ветеринара крзнени љубимац може да ослави ако је власник упоран.

debelamaca.jpg
Фото: Пиксабу

Гојазне мачке имају вишак килограма заслугом власника, јер саме не могу да обезбеде толико хране да би добиле стомак. Мачију дијету морате почети од - себе.

Прочитаје још: Да ли сте знали? Чишћење зуба и десни мачке неизоставан је део свакодневне оралне хигијене

Да ли је време за дијету - одговор је лако добити. Погледајте мачку одозго и ако нема истакнут струк - превише једе. Многи се теше да је нормално што је њихова мачка дебељуца, јер је после кастрације то уобичајено. То није тачно, мачка нема довољно активности и власник јој даје превише хране. Наиме, мачка ће увек јести уколико јој се нуди.

Дебељуце су лење Фото: Пиксабу
Нормална тежина одрасле мачке је до пет килограма.

Просечна одрасла мачка има од 3,5 до пет килограма, па уколико крзнени љубимац има више од шест килограма то значи да је дебељуца. У поређењу са људима то је као када човек има 18 килограма вишка!

Да би мачка прихватила дијету мора да се направи ратна стратегија, а први корак је: престаните да јој дајете угљене хидрате.

Савети ветеринара морају да се поштују, храна даје увек у исто време и склони ако је не жели.

Следећи корак је посета ветеринару. Дијета се уводи у договору са ветеринаром, јер постоји храна за гојазне мачке која је богата протеинима. Трећи корак је да се редовно прати слабљење мачке, јер уколико нема никаквих резултата - нешто није у реду.

Четврти корак је количина хране, која мора да буде у складу са препорукама ветеринара. Ако мачка није задовољна новим укусима - склоните тањирић и дајте јој за следећи оброк. Мачка треба да има стриктне оброке, увек у исто време, а не када почне да мјауче и скаче на фрижидер.

Прочитајте још: Спречите МАЧКУ да зубима уништава намештај уз помоћ ЈЕФТИНЕ пластике за цвеће

Активност је још један од најважнијих корака ка дијети. Мачка мора да се креће, скаче, истражује и власник такво понашање треба да подстиче.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.