· · Коментари: 0
ВИЛЕЊАЦИ

Вилењачким језиком елдарин данас говори хиљаде људи, да ли га разумете?

Да ли бисте ишли на курс вилинског језика?

1616587837_gothic-1317139_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Ако волите Толкина или "Игру престола", сигурно су вам познати вилински језик Елвисх. На"ви или можда Дотхраки.

Прочитаје још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Притом је Толкинов вилењачки језик реконструисан од стране еминентних лингвиста, из простог разлога што су му основе старо-енглески и неки нордијски језици, мада је богата грађа остала у књигама које су издате и препискама које се чувају, а нису издате. Поред тога, читава прича о Средњој земљи је створена као дар Толкиновој деци пред спавање, па је добар део остао у глави сина Кристофера.

Измишљени језици
Можда се питате откуд потреба да се поред већ великог броја језика измишљају нови? Измишљене језике су највише користили разни научници, филозофи, писци, али су измишљани и за потребе трговине.
Вилењачким језиком говори хиљаде људи

Језик вилењака из Међуземља говоре и хиљаде фанова широм света. Толкин је за своје вилењаке створио бројне језике и дијалекте и распоредио их по подручјима на којима су одређени вилински народи живели. Највише је развио језике синдарин и qуенyа, за које је измислио и дијалекте.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Први вилењачки језик Толкинових вилењака био је примитивни qуендиан којим су причали вилењаци на подручју Цуивиенена, острва на истоку Међуземља. Из њега су се развили аварин и свеопшти елдарин. Вилењачка граматика врло је развијена, а фанови широм света причају, пишу и читају на вилењачком.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Измишљени језици нису никаква новина, поједини су стари неколико векова, а процена стручњака за језике је да их има око 200.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.