Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУБАВ

Волело се двоје младих, а онда су скочили у Моравицу! Ево приче

Сокобања ће ускоро добити споменик вечној љубави српском Ромеу и Јулији и то на предлог средњошколки!

1606406502_juliet-2351208_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Невена Михајловић, Анђела Митић и Андријана Живковић сматрају да Сокобања треба да добије споменик великој и трагичној љубави Лептерије и Жупана, а то ће се ускоро и догодити. Ово не би било занимљиво да њих три нису ученицу друге године средње школе "Бранислав Нушић".

Прочитајте још: МАНЕМИ БОРАТ: Казахстан је одлучио да извуче КОРИСТ од БОРАТА и ОДЛИЧНО им иде!

Српски Ромео и Јулија
До данас се пропланак назива Лептерија, а вир Жупан.

Реч је о легенди према која се одиграва у близини Сокобање. Господар Сокограда је имао прелепу кћер Лептерију у коју се заљубио Жупан, син господара Врмџанског града. Овај град се налази на обронцима Ртња близу села Врмџа, 10 километара од Сокобање. Настао је у доба цара Јустинијана, а саграђен је као логор који је бранио поплочани Царски пут.

Лептерију су убили, а Жупан је скочио у вир!

Била је то велика љубав између Лептерије и Жупана, али пошто су им очеви стално ратовали, та љубав није могла да буде крунисана браком. Једне вечери овај заљубљени пар одлучи да побегне. Жупан је са дружином стигао под зидине Сокограда, Лептерија се искрала и побегла. Отац је послао потеру за кћерком и издао наређење да је погубе. Жупан је од жалости за драгом скочио у вир Моравице.

Прочитајте још: Баците календар, ЗАБОРАВИТЕ на ЛЕТОВАЊЕ: Сада се траже СПАРТАНСКИ викенд и НОМАДСКИ ХОТЕЛИ

Љубав је вечита тема: Победнице Фото: Србија за младе

Ова легенда ће ускоро добити реализацију, јер је Туристичка организација Сокобање већ уврстила њихов предлог у буџет 2021. године.

Прочитајте још: Све што сте знали о КИНЕСКОМ ЗИДУ заборавите! Пушкарнице су окренуте ка Кини, а то значи САМО ЈЕДНО

- Девојчице су све осмислиле, комплетну финанасијску конструкцију од сувенира до апликације за мобилне телефоне - каже Љубинко Миленковић, директор ТО Сокобања.

Зарада Фото: Пиксабеј
Биће и апликација, сувенири...

Њих три су победнице пројекта Академије предузетништва у туризму који организује Србија за младе уз подршку Министарства омладине и спорта. У Академији је учествовало 300 младих из десет општина. Стигло је 43 предлога и одабрано је пет победника.

- Сви победници имају наше менторство, јер нам је циљ да што више младих размишља о начинима на које могу да зараде од туризма - каже Јован Драгић из Србије за младе.

Прочитајте још: Размишљате о ДОЧЕКУ НОВЕ ГОДИНЕ? Ови градови (не)ће имати ПРОСЛАВУ

Међу осталим победницима налазе се еко село у Тометином пољу, "дестинишн" туре, видиковац на Ђурђевици, мали виноград у Баноштору и тротинети у Сокобањи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas