Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Опасно

Возачи опрез! Ако имате алергију ризикујете као да сте попили чашицу-две!

Амброзија и други алергени могу значајно да утичу на безбедност у саобраћају

1596554881_alergija-devojka-1.jpg
Фото:"Депозит"
Oglas

Време је алергија! Сваки трећи човек, кажу, пати од неке врсте алергије. Сада је сезона амброзије, опасне коровске биљке која може да проузрокује пуно невоља особама које су сензитивне на њу.
Наравно, посебну пажњу треба да обрате возачи! Зашто? Одговор на ово питање може се сажети у само једну реченицу: Зато што је опасно по живот!  А објашњење ће вас брзо уверити да не претерујемо.

Још почетком овог века су холандски стручњаци истраживали утицај алергена на понашање возача у саобраћају. Изучавали су понашање особа које су алергичне на мање или више "јаке" алергене. Резултати су показали да су моторичке способности код свих, и код оних који су били дуже време изложени алергену и код онох који "кину с времена на време", знатно смањење.

Фото:Депозит

Да би нам пластично показали колико је опасно бити у ситуацији када вас "амброзија напада" (наравно и други алергени) упоредили су то стање са оним када возач има у крви 0,03 промила алкохола. Дакле, када попије чашицу-две...

Е сад, рећи ћете да то и није толико страшно, али "пијанац" са овом количином алкохола у крви добија такозвано "лажно самопоуздање", прецењује своје могућности и зато је ризичан. Алергичан човек, пак, због црвенила очију, надражене слузнице, отежаног дисања, губи моторичке способности које су еквивалент "дозвољеном пијанству".

При томе, постоји још нешто што значајно доприноси повећаном ризику алергичних особа у току вожње. То су антихистаминици, лекови који се узимају у случајевима алергије. Доктори не препоручују никако да се узимају лекови и возе кола. Разлог је седативно дејство! И ту је још једна паралела са пијанством и воланом.

Прочитајте још: Слажете ли се? Одлучено која је боја аутомобила најомиљенија

Довољно је да задремате само на трен и катастрофа је неизбежна. Ни ово није све! Најопасније је, веровали или не, у овом случају кијање! Јер, у тренутку када возач кине бар једну секунду неће бити потпуно усредсређен на вожњу! А за то време, при брзини од 50 километара на час, дакле у граду (Нови Београд је препун амброзије на пример, а булевари су широки) аутомобил ће прећи 14 метара! 

Фото:"Депозит"

Савет је,да ако узимате лекове против алергије покушајте да не возите. Ако ипак, морате да возите онда покушајте да бар некако себи олакшате живот за време "сезоне" вашег алергена.
Модернији аутомобили имају поред филтера климе и филтер полена. Спремите се пред сезону алергија, цветања разноразних биљака, промените га (најбоље у специјализованом сервису), очистите климу, допуните системза климу да би што боље радио. И заборавите на отварање прозора. Уколико немате филтер полена подесите климу да "рециклира" ваздух из кабине аутомобила. Пред сваки полазак колима савет је да пребришете делове кабине неким средством за чишћење (није лоше ни због короне), а посебну пажњу обратите на патоснице и пресвлчке на седиштима!

Прочитајте још: Да ли су ваши ЉУБИМЦИ БЕЗБЕДНИ док их превозите у колима?

Уколико можете замените патоснице од тканине гуменим, а ако вам се пресвлаке скидају, оперите их. И немојте их сушити на отвореном да се опет не би накупиле алергена. Заборавите на "јелкице" и друге освеживаче ваздуха. Они ће вас само додатно изиритирати. Препорука је и обавезно ноошење наочара за сунце јер ће смањити надражај очију, алергени неће имати директан додир са очима.
Уколико узимате хистаминике поступите као у ТВ реклами "посаветујте се са лекаром или фармацеутом".

У крајњем случају прочитајте упуство из кутије. Уколико пише да није препоручљиво за возаче - послушајте!  

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas