Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
историја

Српски вожд се није презивао Петровић: Презиме је променио због ЈЕЗИВОГ разлога

Према многим историјским подацима српски вожд Карађорђе није се презивао овако.

1613470519_Untitled.jpg
Фото: Википедија
Oglas

Према записима, отац Карађорђа звао се Петар Јовановић.

Прочитајте још: КОИ ШАРАН, од трпезе до статусног симбола: Зашто ова риба вреди као 20 станова у Београду (ФОТО)

Српски вожд Ђорђе Петровић Карађорђе, вођа Првог српског устанка, презивао се Јовановић, а своје презиме је променио због страха од одмазде и крвне освете.

Друга прича каже да је то учинио како би заварао траг Турцима.

Карађорђе или Црни Ђорђе био је српски врховни вожд од 1804. до 1813. године, а рођен је 16. 11. 1762. у Вишевцу, од оца Петра и мајке Марице, с то су познате историјске чињенице. Међутим, мало је познато да чувеном српском вожду презиме није било Петровић већ Јовановић.

Према записима, отац Карађорђа звао се Петар Јовановић, а због чега је Црни Ђорђе променио презиме има више теорија.

Прочитајте још: Да ли знате шта све ваш ПАС ТРПИ од вас? За почетак, не ГЛЕДАЈТЕ у њега!

Према првој, он је узео презиме Петровић, по старом српском обичају да се деца презивају по очевом имену, па је тако Ђорђе од оца Петра постао Ђорђе Петровић.

По другом предању, Карађорђе се 1785/86. године оженио Јеленом Јовановић. Њени родитељи су били имућнији и нису дали своју ћерку, али је Ђорђе отео и учинио својом женом.

После женидбе Ђорђе није дуго остао у Србији, јер је убио Турчина и морао је да избегне у Срем са својом породицом.

Тад због страха од одмазде Турака своје презиме Јовановић мења у Петровић, како би заварао траг Османлијама.

Прочитајте још: МАЧКЕ не воле да се носе у РУКАМА, а ово су РАЗЛОЗИ

Карађорђеви наследници су од његовог надимка – Карађорђе (Црни Ђорђе) како су га прозвали Турци, направили ново презиме Карађорђевић, што је једна од две династије које су владале Србијом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas