· · Коментари: 0
исхрана

Време је за СМОКВЕ: Одличан су избор магнезијума и калцијума, а добре и за дијабетичаре

Смокве, укусни плодови листопадног дрвећа из рода фикуса, већ неколико векова су део људске исхране.

1611051325_Depositphotos_129688832_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Смокве могу да се конзумирају свеже или осушене, а њихова природна слаткоћа чини их савршеном заменом за шећер у колачима и тортама. Љубичаста или зелена кора смокви је једнако јестива као и њихова розикаста унутрашњост. Осим што су укусне, оне су и веома здраве, о чему ћемо више рећи у наредним редовима…

Смањују крви притисак и холестерол
Ако вам је стало да здравља вашег срца, смокве би требало релативно често да се нађу на вашем тањиру. Доказано је да оне могу да утичу на смањење крвног притиска, али и нивоа холестерола.

Прочитајте још: Научници добили ШОКАНТНЕ податке: СРЕЋНИМ ЉУДИМА је мозак другачији!

Смокве садрже неопходне хранљиве материје за наш организам

Оне су одличан извор калцијума, магнезијума, гвожђа, и витамина А, К и Б6. Пуне су влакана, фенола и флавоноида, и садрже велику количину антиоксиданаса који спречавају и умањују штету коју на ћелијама праве слободни радикали.

Добре су за дијабетичаре

Мада имају висок садржај природног шећера, смокве уопште нису лоше за дијабетичаре. Студија из 1998. је открила да умерена конзумација ове воћке смањује потребу за инсулином за 12%.

Фото: Депосит

Смокве подстичу боље варење

Оне се већ дуго времена користе као природни лек код проблема са затвором. То је зато што садрже растворљива влакна, која су добра за здравље ваших црева.

Прочитајте још: Дневно нам кроз главу прође 6.200 мисли, а њихово МЕРЕЊЕ може да ПРЕДВИДИ човекову ЛИЧНОСТ

Добре су за кожу

Креме које у свом саставу имају екстракте сувих смокви помажу у борби против екцема и суве коже. Због садржаја антиоксиданаса у смоквама, оне су такође добар савезник и против бора.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.