Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВОЋЕ

Време је за ВИШЊЕ: Воће пуно здравља, које чува све своје нутритивне вредности ЧАК И КАД СЕ ЗАМРЗНЕ!

Вишње чувају зглобове, кости и срце.

1623934411_cherries-1433525_1920.jpg
фото: Пиксабеј
Oglas

Због многих својстава која поседује, вишњу називају и "племенитим воћем".

Почела је да се узгаја још пре два и по миленијума, на просторима Турске и Грчке. Данас је највише има у Европи и југозападној Азији, а код нас се највише узгаја у јужној и југоисточној Србији.

Прочитајте још: Стижу КАЈСИЈЕ: Поједите само ДВЕ воћке дневно, и учинићете ЧУДО за свој организам

Зашто је вишња здрава?

Вишња је воће богато витаминима ц, а, е, затим антиоксидансима и селеном. Највећи део вишње чине вода и влакана. У свом саставу поседује од 80-85% воде.

Осим воде, свака вишња у плоду садржи мале количине шећера, органских киселина, танина, пектина. Изузетно је богата угљеним хидратима и глукозом, а представља и праву ризницу калијума.

фото: Пиксабеј

Због садржаја винске, јабучне и лимунске киселине, вишња делује освежавајуће на организам. Лако је сварљива, не изазива гастроинтестиналне проблеме, и није тешка за желудац.

Вишња окрепљује, освежава и хидрира. Садржај шећера јој је врло низак, па је можете јести у неограниченим количинама, и због тога се често препоручује и дијабетичарима.

Медицинска истраживања су показала да плодови вишње садрже супстанцe са антиоксидативним и антиупалним дејствима. Захваљујући овим састојцима, вишња у исхрани може бити корисна у спречавању срчаних проблема, артритиса и многих других обољења.

Прочитајте још: БОРОВНИЦА: МАЛО, али МОЋНО ВОЋЕ које има минималан број КАЛОРИЈА

Састојак кумарин, који вишња такође поседује, има способност да смањује густину крви, због чега су вишње добре у превенцији артериосклерозе и малокрвности.

Сок од вишње

Уколико желите да се ослободите тегоба у зглобовима и костима довољно је попити чашу сока од вишње. 

Научници су израчунали да чаша сока направљена од 20 бобица вишње мења један аспирин.

Њено благотворно дејство на зглобове и кости објашњава се тиме што она својим саставом смањује количину мокраћне киселине, главног кривца за тегобе у коштано-зглобном систему.

фото: Пиксабеј

Сок од вишње делотворан и код несанице, што је доказао научник др Вилфред Пигеон, психијатар са Универзитета Рочестер у Њујорку. Он је спровео истраживање у којем су добровољци ујутру и увече пили по чашу незаслађеног сока од вишања, и дошао је до закључка да су спавали боље од оних који су пили неки други сок.

Прочитајте још: Направите ДОМАЋИ СОК ОД АРОНИЈЕ, и попијте чашу пуну здравља (РЕЦЕПТ)

Др Пигеон тврди да је овакво деловање сока последица високе концентрације мелатонина, хормона који регулише циклус спавања и буђења.

Вишња у домаћинству

Вишња се у домаћинствима користи на разне начине: од конзумирања свежег плода, као и сока о којем је било речи, па све до џемова, компота и слатког.

фото: Пиксабеј

Вишња је једно од омиљеног воћа када је у питању прављење посластица, у виду торти и колача.

Прочитајте још: Рецепт за домаћи сладолед: Чаша вишања и ето и слатког задовољства

Од смрзмуте вишње најчешће се праве сирупи, сладоледи и кремови.

 Поред сока, од вишања се прави још једно пиће - вишњевача, односно ликер или ракија од вишње.

Како се замрзава вишња

Плодове вишње треба пажљиво одабрати, избацити оштећене или сувише зреле. Обратите пажњу на презреле плодове, јер су мекани и пуштају сок.

Такође, портребно је склонити гранчицу и лишће.

фото: Пиксабеј

Након тога, вишња се опере неколико пута прво рукама, па онда у млакој води.

Прочитајте још: ВИШЊЕ чувајте у кутији, МАЛИНЕ у папирнатој кеси, а остало воће на СЛЕДЕЋИ НАЧИН

Опране плодове вишње потом треба добро посушити папирним убрусима, па је одложити у кесице за замрзавање, или одговарајуће посуде, и замрзнути.

Уколико чувате вишње на собној температури, током дана изгубиће до 10% садржаја аскорбинске киселине, а када се замрзну, то ће се десити само шест месеци након складиштења.

Замрзнуте вишње задржаће око 100% витамина у првих шест месеци складиштења, и до 90% у наредном периоду.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas