· · Коментари: 0
Баснословно

Бил Гејтс је за њега "мала маца": Ево ко је НАЈБОГАТИЈИ човек свих времена (ВИДЕО)

Зачудиће вас листа најбогатијих људи свих времена који ни само нису знали колико су "тешки"

Depositphotos_245244020_s-2019.jpg
Фото: "Депозитфото"

Када "Форбс" објави листу најбогатијих са именима Џефа Бразоса, Била Гејтса и других богатих људи чини се да је то благо небројено, нешто што никад нико није успео да стекне пре модерног доба, технолошког бума.

Али, није ни изблиза тако. Чак, ни Бразос ни Гејст са свим својим богатсвом, које се процењује на више од 100 милијарди долара, не могу ни да "примиришу" најбогатијим људима које историја памти.

Аугуст Цезар (Фото:"Депозитфото")

Неки сматрају да је најбогатији био Римљанин, Крас. Сматрају да је његово богатсво било веће од две-три хиљаде милијарди долара у данашњем новцу. Има и оних који тврде да је Аугуст Цезар, римски император свакако био најбогатији јер је, између осталог поседовао и цео Египат. По том резону и египатски фараони би били на врху листе. Ипак, многи угледни историчари се слажу да је Манса Муса, краљ Малија, који је рођен 1.280 године најбогатији човек свих времена. Процењују да је био "тежак" између 400 и 1.000 милијарди у данашњим доларима!

Прочитајте још: Сунце залази иза ДЕСНОГ РАМЕНА Сфинге: Узбуркан научни свет, сви говоре о ЈЕДНОМ

Муса је наследио свог брата Мансу Абу-Бакра који је 1312. изградио 2.000 бродова и повео експедицију преко Атлантика. Никада се ништа више о њима није чуло, мада неки историчари тврде да је стигао до обала Јужне Америке.

Брат Муса када је преузео престо наставио је да шири државу, увећава богатство, гради градове, богомоље. Био је вероватно највећи мецена свих времена јер је само за једну песму једном ондашњем песнику дао 200 килограма злата! Према Британском музеју Муса је располагао са бар половином укупне количине злата тога доба у свету.


Када је решио да крене на ходочашће у Меку повео је караван од 60.000 људи! Кроз Сахару, Египат, када је стигао у Kаиро толико је трошио, плаћао све и свашта и свакога "сувим златом" да је изазвао инфлацију која је трајала 15 година и цео Блиски Исток коштала само због депресијације цене злата око 1.500 милијарди садашњих долара.

Муса је умро 57 година касније али наследници нису успели, не да увећају, него ни да сачувају толико благо.

Међу богатијима који су насељавали ову планету убрајају се и Ксао Цу, кинески император из 11 века, Акбар Први индијски падишах из 16 века за које историчари тврде да су поседовали "небројено благо", свакако веће од 300 милијарди данашњих долара.

Прочитајте још: "Ферари 125 С" је вероватно најскупљи аутомобил на свету (Фото/Видео)

Али, ако се за њихово богатство не може одредити тачна вредност у садашњој валути зна се у долар колико је био богат Ендрју Карнеги, шкотско-амерички индустријалаца који је до 1919. године, када је умро, стекао неверватне 372 милијарде долара. Џон Д. Рокфелер је до 1937. када је "одјавио кредитне картице" стекао 341 милијарду долара, а сматра се и да је руски цар Николај Романов имао благо вредно 300 милијарди долара.

Фото:"Депозитфото"

Још један велики император, Вилијам Освајач, који је владао у 11 веку, кажу педатни историчари имао је огроман иметак од 229,5 милијарди долара.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.