Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

НЕЖНА КОЖА: За меке и глатке пете, избегавајте ових неколико ствари!

Исцуцала и груба стопала нису реткост, поготово у зимском периоду. Ево како да предупредите тај проблем.

1607596139_Depositphotos_10895858_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Ако вас без обзира на адекватну негу муче суве и испуцале пете, важно је да откријете узрок проблема. Понекад је то повезано за обућом коју носимо, а некад је последица инфекције коју је неопходно лечити. Најчешће, на испуцале пете утичу:

1. Гљивичне инфекције

Разлог због ког кожа на петама лако пуца понекад може бити озбиљније природе. Ако носите дубоке чизме или ципеле, а већи део дана проводите у топлој канцеларији, ноге вам се више зноје. То доводи до накупљања влаге у обући, која онда постаје плодно тло за гљивице. Све ће се одразити на кожу која ће почети да пуца и љушти се. 

Стопала ће се мање знојити у плићим ципелама направљеним од природне коже, па размислите да једне такве држите у ормарићу и преобујете их кад дођете на посао.

Ако се упркос редовном пилингу и третирању стопала кремама суочавате са испуцалим петама, обратите се лекару који ће утврдити да ли је проблем гљивична инфекција. 

Прочитајте још: Опрез! Овога се плаши свака жена! Не игноришите симптоме упорне Ешерихије

2. Неадекватна обућа

Фото: Депозит

Ако имате неудобну или премалу обућу, током ходања ће настати трење, па ће кожа задебљати и почети да пуца, а све то пратиће болни жуљеви. 

При одабиру ципела, пре свега се водите удобношћу!

3. Дехидрација

Недовољан унос воде утиче на цео организам, па и на изглед коже. Ако пијете мање од 2 литре дневно, кожа ће бити сува и склона перутању, што важи и за пете.

Прочитајте још: ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Колико минута НЕ СМЕ трајати обављање велике нужде?

4. Екцем

Екцем је упална болест коже. Симптоми су најчешће свраб, црвенило, натеченост и испуцалост коже. Уколико примећујете појаву наведених симптома и на својим стопалима, обратите се лекару, баш као и у случају сумње на гљивичну инфекцију. 

Прочитајте још: Радиолог из Ниша открива кључне симптоме: Ево када се морате јавити лекару

5. Природна обнова коже

Ако су у вашем случају испуцале пете краткотрајна појава коју брзо санирате, онда се ради о природном процесу ревитализације коже и нема разлога за бригу.

Прочитајте још: Грешке које правимо СВАКО ЈУТРО, а нарушавају дневну продуктивност и расположење

6. Сунчање без заштите

Мислили сте да ће вас боравак на плажи препородити од главе до пете, али вратили сте се са летовања са испуцалим петама? Разлог за то највероватније је прекомерно излагање стопала сунцу. Управо су стопала део тела који заборављамо да намажемо кремом за сунчање или мислимо да им уопште не треба УВ заштита. Наравно, то је погрешно. Излагање стопала сунцу довешће до пуцања коже.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas