Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Призматични нишан без увећања

За стрелце са поремећајем вида (ФОТО)

Напретком технологије и смањењем габарита рефлексни нишани малог увећања или без њега постали су више од тренда, поготову они са призматичним сочивима, који омогућују једноставније и ефикасније нишањење корисницима са специфичним сметњама

1606907686_S-Blade.jpg
С-Бладе - фото: “Свампфокс Оптикс”
Oglas

Призматични нишан без увећања Блејд 1x мало познате компаније “Свампфокс Оптикс” из Денвера (Колорадо), у фабричком издању до купаца стиже са зеленом или црвеном светлећом тачком, десет нивоа илуминације, а примењено је више унапређења. 

Прочитајте још: Иако је ОКО најсавршенији оптички инструмент, приликом нишањења јављају се значајна ограничења

Амерички корисници су имали само речи хвале за овај нишан, фото: “Свампфокс Оптикс” 

На првом месту, посебни сензор контролише да ли се нишан користи или не, како би се очувао радни век батерије. После 225 секунди непомерања, искључује се осветљеност кружнице и стрелице нишана, што је врло корисно, јер се код многих рефлексних нишана дешавало да батерија “исцури” када корисник из неког разлога заборави да искључи њено коришћење.  

Повратак старе технологије 

Са предње стране се налази необични додатак налик пчелињим саћу ради поништавања рефлексије, фото: “Свампфокс Оптикс” 

Призматични нишани су коришћени још у време Првог светског рата монтирањем на митраљезе и снајперске пушке прве генерације, а уређаје засноване на том принципу деценијама користе геометарске службе. Технологија призматичних сочива омогућује фокусирану прегледност и видљивост са јасним контрастом ивичних опажајних елемената. 

Посебно је дизајнерски квалитетно решена могућност једнако успешно ангажовање циљева на крајње блиским удаљеностима од 10 до 15, као и 200 јарди као крајњој употребљивој за ту врсту нишана, фото: “Свампфокс Оптикс” 

Од осталих карактеристика, са предње стране се налази необични додатак налик пчелињим саћу ради антирефлексије, а посебно је дизајнерски квалитетно решена могућност за једнако успешно ангажовање циљева на крајње блиским удаљености од 10 до 15, као и на 200 јарди као крајњој употребљивој дистаqнци за ту врсту нишана.  

Робусна конструкција 

Наш дугогодињи сарадник Олег Волк је своју омиљену пушку опремио овим нишаном, фото: Олег Волк

“Свампфоксов” Блејд 1x је, у складу са приликама у САД, најпре испробан на различитим платформама заснованим на пушкама система АР15 у калибру 5,56x45 мм/.223 Рем. Иако се касније показало како је врло применљив и код варминт пушака различитих калибара и сачмарица.  

За разлику од уобичајених ред дот нишана, ова конструкција је нешто робуснија са гаранцијом фабрике да ће издржати до 50.000 испаљених метака без оштећења, фото: “Свампфокс Оптикс”

За разлику од уобичајених “ред дот” нишана, ова конструкција је нешто робуснија са гаранцијом фабрике да ће издржати до 50.000 испаљених метака без оштећења. У односу на до сада виђену конкуренцију (“Вортекс”, “Примари Армс” и “Бушнел”), одликује се мањим видним пољем, али пружа кристално чисту нишанску слику, фокусирану тако да се елиминише хиперметропни (далековиди) астигматизам потенцијалних корисника, применом призматичних оптичких стакала. 

Лако монтирање  

Призматични нишан Бладе 1x, има пречник сочива 25 мм, батерију ЦР123а радног века 3.000 радних сати, отпоран је на маглу и ситније механичка оштећења и без алата се монтира на Пикатини шину. Израђен је од 6061-Т6 алуминијумске легуре за авио-индустрију, а подешавања по правцу и висини су градирана на 0,5 МОА по једном клику, док је малопродајна цена у САД 290 долара. 

Свампфокс Блејд је најпре испробан на различитим платформама заснованим на пушкама система АР15, фото: “Свампфокс Оптикс”

Прочитајте још: Од СУМРАКА до СВИТАЊА бирајте овај НИШАН

На овогодишњем специјализаном сајму Шот Шоу призматични нишан без увећања из “Свампфокс Оптикса” проглашен је једном од најпозитивнијих изненађења међу нишанским системима, јер продужава стрељачку способност корисницима са специфичним сметњама (катаракта, “старачка далековидост”, астигматизам...). 

Милан Милановић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas