Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАШИ ПРЕДЛОЗИ

Питали смо књижаре ШТА СРБИ ЧИТАЈУ: Забрањена "Књига о Милутину" поново добија публику, а ОВО су најтраженије књиге!

Посетили смо књижару-антикварницу, ушушкану у центру главног града и сазнали које књиге домаћих писаца читаоци највише траже.

1620885942_jp.jpg
Oglas

У књижари кажу да је годинама најпопуларнији писац Иво Андрић, али и да је у последње време опало интересовање за њега и стиче се утисак да је овај писац ишчитан и због тога га мање траже.

Поред Андрића, традиционално влада потражња и за писцима као што су Милош Црњански, Борислав Пекић и Добрица Ћосић.

Велико интересовање влада за забрањеном историјом Срба попут оне која се налази у књигама Милоша Милојевића.

"Сеобе", "Дервиш и смрт" и "На дрини ћуприја" су омиљени класици који пријају читалачком сензибилитету наше публике - кажу у књижари.

Занимљиво је да како је кренуло пролеће и лепше време, људи свакодневно улазе и траже књиге Моме Капора и Данила Киша. Која је веза између ова два писца и сунчевих зрака, оставе нам да замислимо.

Примећује се и интересовање за српску историју и догађаје пре појаве партизана и комунизма, као и за ревизију српске историје, па тако, људи у великом броју траже нашег забрањиваног писца и официра Милоша С. Милојевића (1840-1897).

Прочитајте још: Да ли знате ко су ВЕЛЕС, ЛАДА и СВАРОГ? Заборављени ликови прошлости (ФОТО/ВИДЕО)

Његов књижевни опус су, између бројних угледних имена, јавно и оштро критиковали његови савременици: Стојан Новаковић, Јован Цвијић и др. О томе постоје бројна сведочанства, а његово уклањање из научне сфере временом је постала трајна и непроменљива чињеница, због како су навели штетног деловања и ревизије српске научне историографије.

"Књига о Милутину", Данка Поповића је одмах по објављивању, 1985. године, била проглашена за националистичку и свуда је забрањена.

Њему се замера што је ширио националну пропаганду. У његовој књизи "Одломци српских (југословенских) земаља" појављују се приче о појављивању "старих" Срба на просторима централне Азије и Африке. "Путопис дела праве Србије" је, по мишљењу критичара, препун измишљених и фалсификованих натписа из српског средњег века, али и измишљених српских споменика античког доба. Управо због оваквих коментара су Милојевића дискредитовали и избацили из званичне науке. 

Црвена Хрватска
Израз и концепт из 17. века. Прво помињање српске обале овим изразом је у Летопису попа Дукљанина. Поред Црвене Хрватске, постоји и Бела Хрватска. 

Милојевић је био заговорник тезе по којој је територија данашње Црне Горе историјска област "Црвена Хрватска", а такође је тврдио и да Српска православна црква није основана 1219. године од стране Светог Саве I, већ од стране апостола у I веку наше ере.

Како су нам рекли у књижари, постоји још један српски писац на којег треба обратити пажњу у контексту српске историје - Данко Поповић (1928-2009). Његову књигу су открили читаоци тек недавно и од тад се високо котирала на листи најтраженијих наслова.

Реч је о књизи "Књига о Милутину" која говори о животу српског сељака у најтежим временима за српски народ, од првог светског рата, до почетака комунистичке владавине.

Прочитајте још: Пронађене МИСТЕРИОЗНЕ грађевине у Саудијској Арабији - Старије и од египатских пирамида! (ФОТО/ВИДЕО)

Милутин, главни лик романа, причу говори из затвора након Другог светског рата и осврће се на историју српског народа као и на трагичну судбину сопствене породице и Шумадије.

Ова књига је по објављивању, 1985. године, забрањена и проглашена за националистичку, иако се у суштини ради о антиратном роману.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas