· · Коментари: 0
ПИРОТЕХНИКА

Заштитите љубимце: Петарде су ВЕЛИКИ СТРЕС за псе

Бука никоме не прија!

1607456221_Depositphotos_11106014_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Време празника је веома стресно и за љубимце и за њихове власнике.

Пошто пси свет доживљавају чулима мириса и слуха, свака испаљена петарда и звук ватромета изазивају код паса велики страх. Иако смо тек на почетку децембра, у појединим местима се већ чује бука од петарди. 

Прочитајте још: Шта мислите колико речи зна ПАПАГАЈ Алекс? Бићете ШОКИРАНИ

Коме су експлозије забавне и да ли је тренутна забава вредна угрожавања љубимаца и природе?

Неки пси се не плаше ватромета и петарди, рецимо ловачки кучићи. Они су већ навикли на звук и мирис пушке и барута. Међутим, већина паса реагује бежањем или сакривањем. Они имају невероватан слух и зато доживљавају гласне звукове пуно интензивније од нас људи. Искуство ватромета и петарди ће бити стресније од грмљавине за вашег љубимца јер су ватромети ближи тлу и прате их изненадни блесак и мирис барута.

Прочитајте још: Да ли псе треба облачити зими или их крзно довољно греје? Шта је исправно?

Како можете да помогнете љубимцима

Чињеница је да универзални савет за решавање страхова од петарди не постоји. Ипак, дајемо вам неколико предлога како да овај стресан период олакшате својим љубимцима.

  • Дозволите псу да борави у вашој близини јер ће га ваша близина на каучу или кревету смирити.
  • Псима који иначе живе напољу омогућите боравак у кући.
  • Спустите ролетне и навуците завесе, појачајте ТВ или пустите умирујућу музику.
  • Избегавајте вечерње шетње јер што се дан ближи крају, пуцњава петарди је чешћа и интензивнија. Обавите једну дневну дужу шетњу и две кратке ујутро и увече.
  • Када изведете пса напоље, немојте га пуштати без повоца. Пас у паници није способан да слуша и вероватно неће моћи да одреагује на ваше команде.
  • Пребаците оброке у раније термине – на пример вечерњи оброк можете пребацити у поподневне сате. Уколико не желе да једу, могуће да је у питању стрес и страх.
  • Не дајте седативе псима на своју руку већ се консултујете с ветеринаром.
  • Ни у ком случају и никада немојте кажњавати пса. Сваки пас се разликује у реакцијама на пуцњаву петарди. Неки су тихи и преплашени, а неки панично лају и не понашају се уобичајено. Важно је да не вичите и додатно их не плашите, већ их покушајте смирити уз играчке или омиљене посластице за псе.
  • Немојте грлити и мазити пса који се плаши или покушава да побегне јер на тај начин шаљете поруку да одобравате такво понашање.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.