· · Коментари: 0
СИГУРНОСТ

Заштитите своје податке: Ево како направити ЈАКУ ЛОЗИНКУ, али и шта никако не сме бити ваша ШИФРА

Није потребно да ваша шифра на мрежама буде састављена од 30 карактера

1614726247_bezbednost.jpg
Фото: Pixabay

Сигурност на интернету данас је кључна за безбедност наших података. Ова сигурност постиже се и креирањем "јаких" лозинки, оних које хакери неће тек тако лако открити. Ипак, за такву лозинку није неопходно да она буде састављена од 30 карактера, већ је за то довољно и десетак карактера али она мора бити специфична.

Прочитајте још: 4 речи са ДЕТЕТОВОГ цртежа једној су мами СЛОМИЛЕ срце (ФОТО)

"Јака" лозинка може имату десетак карактера, сачињена од комбинације великих и малих слова, бројева и знакова. 

Која шифра није пожељна?

Прочитајте још: Ни КИНА није остала ИМУНА! МИЛИОНИ ТЕЛЕФОНА остали без купаца због КОРОНА ВИРУСА

Фото: Pixabay

Лозинка никако не би требао да буде датум родјења, матични број, ваше име или надимак и
остали подаци који се могу наћи на вашим налозима на друштвеним мрежама.

Шифра не би требало да буде састављена од знаковних низова, какову су 123456, 111222. Шифра не би смела да буде ни сувише кратка, мора имати најмање 7 карактера. Неке од најчешће коришћених шифри су: password, 123456, abc123, “ваше име”. Увек избегавајте овакве лозинке.

Како изгледа "јака" лозинка?

Чврста лозинка мота да буде довољно дугачка, сачињена од најмање седам до осам карактера. Осим тога мора бити сложна, састављена од комбинацијр са великим и малим словима, бројевима и знаковима. На пример, уместо лозинке "бројеви", нека ваша лозинка буде "бр0јЕв1!"

Прочитајте још: Кристина има 23 године, и 11-оро деце и управо је открила још ЛУЂИ план (ФОТО)

Направите своју лако памтљиву лозику
 
Замислите реч која за вама нешто значи, на пример реч "password". Потом, нека некда од слова у тој речи буду велика, а нека мала. 

Између два слова у датој речи додајте бројеве који за вас имају неко значење, на пример "PASS23word". Ојачајте одабрану шифру и повећајте њену дужину додавањем симбола и знакова интерпункције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.