· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊЕ

Зашто је боље спавати на ЛЕВОЈ СТРАНИ тела? Ово су НАЈВАЖНИЈИ разлози

Ево пет проверених одговора на питање зашто је добро спавати на левом боку.

1619625652_Depositphotos_252403700_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Размишљате о томе да ли страна тела на којој спавате има одређен утицај на ваше здравље? Управо је тако. Постоје студије у којима се тврди да је спавање на ловм боку заправо најздравије. Ево и зашто:

1. Побољшава функцију лимфног система

Слезина је највећи орган у лимфном систему и налази се на левој страни тела. Када спавате на левом боку, слезина ради ефикасније. Главни разлог за то је гравитација, која подстиче проток крви у слезини и тако омогућава да брже филтрира нечистоће.

Прочитајте још: Досадна песма вам је "остала у глави"? Лекар открио како да је се решите у пар секунди

Лимфни систем је такође задужен и за транспорт масноћа, протеина и других важних материја за наш организам, а лежање на левој страни тела омогућава овим храњивим материјама да брже дођу до ћелија.

2. Подстиче правилну елиминацију отпадних материја

Спој између танког и дебелог црева налази се на левој страни тела па, као и код слезине, гравитација помаже у њиховом раду. Тако спавање на левој страни тела олакшава транспорт отпада из танког у дебело црево. На тај начин све што треба да изађе из организма кроз дебело црево, изаћи ће брже.

Прочитајте још: Ево колико дуго смете да користите један бријач, а да се не ЗАРАЗИТЕ?

3. Може умањити интензитет ноћне горушице

Уколико имате проблема са честим горушицама, тада би било добро да усвојите навику спавања на левом боку. У том положају ваш желудац ће бити смештен испод срчане петље, прстенастог мишића који се налази између једњака и желуца, а задатак му је да заустави враћање садржаја из желуца у једњак.

4. Помаже јетри да не буде преоптерећена

Будући да се јетра налази на десној страни тела, кад лежите на десном боку може се стварати притисак на тај орган. Зато, ако спавате на левој страни, јетра неће бити преоптерећена.

Прочитајте још: Да ли и ви правите ових 5 ГРЕШАКА током ТУШИРАЊА? Престаните са тим

5. Добро је за срце

Лева страна срца прима крв из плућа и пумпа је даље у тело. Управо зато спавање на левом боку може помоћи срцу да ради свој посао лакше и ефикасније.

Када спавате на левој страни, гравитација олакшава рад система за циркулацију, посебно аорти и доњој шупљој вени - великој вени која се налази на десној страни кичме.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.