Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НЕОБЈАШЊИВО

Еусапија је везаних руку померала ствари, свирала на инструментима који су лебдели око ње, а до смрти је пратила НЕПРАВДА

Сеансама су присуствовали многи научници, међу њима и Пјер Кири

Sto-je-levitirao-na-ocigled-prisutnih.jpg
Фото: архива Новости
Oglas

Крајем 19. и почетком 20. века спиритуалиста и медијума чије трикове је било лако раскринкати, а о томе су се посебно бринули чланови такозваног „Комитета за медијуме“ који је основао „Амерички научни магазин“, на чијем челу је био познати мађионичар и скептик према свему што је сматрано за натприродно, Хари Худини.

Прочитајте још: Астероид Јунона влада до септембра и не доноси добре вести

Еусапија је постала славна са 40. година
Фото: Архива Новости

Али, нико није био са толико жестине и систематски прогоњен као Еусапија Паладино, спиритиста која је својим сеансама пленила пажњу публике широм Европе и Америке. Она је комуницирала са мртвима, покретала предмете на даљину, левитирала столове, свирала на музичким инструментима који су лебдели око ње, и још много тога што је било карактеристично за оновременске представе тога типа.

Била је удата за путујућег извођача Рафаела Делгаиза.

Еусапија је рођена у Италији, у сељачкој породици и веома млада удала се за позоришног артисту и путујућег извођача Рафаела Делгаиза. Претпоставља се да ју је он научио како да наступа пред публиком, што јој је омогућило да направи невероватну каријеру. Други муж јој је био Франческо Ниола, трговац вином.

Њена слава је почела доста касно, када је већ имала око 40 година и када ју је, крајем 1893. године, у Варшаву позвао познати психолог др Јулијан Окровиц да покаже своје чудесне способности. Код Окровица је боравила неколико месеци и током сеанси контролисали су је он и доктор Сегард. Психолог није прихватио тврдњу да су у питању духови, али је закључио да су феномени били проузроковани помоћу „флуидног деловања“ насталог услед медијумових сопствених моћи и енергије других учесника у сеансама.

Пруса је инспирисала
Фото: Архива Новости
Новелиста Болеслав Прус је написао роман "Фараон" по лику Еусапије.

Еусапијина растућа популарност донела јој је позив да посети Енглеску. У јулу 1895. она је боравила у кући Фредерика В. Хенрија Мејерса, песника, филолога и оснивача Друштва за психичка истраживања у Британији (СПР). Он, као и истраживачи Хенри Сиџвик и Френк Подмора, сматрали су да Еусапија некако ослобађа руке, за које су је држали у току сеанси, стопалом, које такође извлачи док су јој ноге биле везане за столицу, „левитира“ сто.

„Британски медицински журнал“ је 9. новембра објавио текст под насловом: „Истерајте Еусапију!“ Чланак је довео у питање научну квалификованост СПР да испитује медијума са репутацијом варалице.

Другачији приступ феномену Паладинове имали су физичари и добитници Нобелове награде Пјер и Марија Кири, када је Еусапија 1905. дошла у Париз. Киријеви су сматрали медијумске сеансе као „научни експеримент“ и према историчару Ани Хурвиц, они су мислили да је могуће да у спиритизму пронађу извор неке непознате енергије, која ће открити тајну радиоактивности.

Пјер Кири је сматрао да су сеансе занимљиве
Фото: Архива Новости
Пјер Кири је присуствовао Паладиновим сеансама.

Пјер је 24. јула известио свог пријатеља Луј Жоржа Гоја, физичара:
„Имали смо серију сеанси са Еусапијом Паладино у Друштву за психичка истраживања. То је било веома занимљиво и заиста феномени које смо видели чине се необјашњивим као трикови – столови су се подизали на све четири ноге, објекти су се покретали на даљину, осећали смо руке које су нас штипале или миловале, било је светлосних апарација. Сви присутни смо се познавали и није могуће да је имала помагача. Једини могући трик јесте да је све то резултат невероватне вештине медијума као мађионичара. Али како ви објашњавате феномен када неко држи њене руке и ноге и када је светло довољно јако да можете да видите све што се догађа?“, написао је Пјер Кири.

Еусапија Паладино све до своје смрти, 1918. године, била је изложена непрестаним нападима, првенствено од стране припадника научне заједнице, који су готово сваки њен наступ пратили вестима да је „ухваћена у превари“, а нису се устручавали ни да износе тврдње које су често биле контрадикторне.

Ломброз је оптуживао Еусапију да га је завела
Фото: Архива Новости
Оспоравали су је до смрти.

Прочитајте још: "Једном заражен, нико не живи више од двадесет четири сата": Корона вирус предвиђен пре 30 година, а шта је ПРАВА ИСТИНА

Тако на пример, када су у Напуљу крајем 90-их година 19. века са Еусапијом експериментисали Чезаре Ломброзо, италијански лекар и криминилог, оснивач теорије о посебној телесној конституцији криминалаца, и Шарл Рише, прогласили су да их је она „завела“ и да су је њих двојица подржавали јер су били у љубавним односима са њом! Након тога, када је Ломброзова кћерка изјавила да је њен отац у то време већ био стар и сенилан и да га је зато Паладинова могла лако преварити, и то је прихваћено као аргумент.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas