Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тест

Зашто је Трувело АДП добио надимак ЕГЗОТИЧНИ СВАШТОЈЕД

Овај јужноафрички пиштољ представља скуп модерних решења, компактан је, лаган и прецизан, а поуздано функционише и са “дугом” и “кратком” деветком

ADP.jpg
АДП - Драган ШАПОЊИЋ
Oglas

Недавно ме је добар другар и љубитељ оружја позвао да се похвали једним необичним “комадом”. Договорили смо састанак на стрелишту и једино што ми је рекао било је да се присетим који све пиштољи користе гасну позајмицу као оперативни систем. Дан касније, помало збуњен, пред излазак на стелиште преврћем по рукама нешто што ме највише подсећа на турске Хатсан или Зораки гасне пиштоље. Питам се, да ли је на то мислио када је помињао “гасни систем”? Ипак, оружје је далеко озбиљније од тога.

Солидна ергономија, фото: Д. ШАПОЊИЋ

Квалитетно оружје из ЈАР

Пиштољ јужноафричке компаније “Трувело” означен је као АДП - напредни одбрамбени пиштољ, али скраћеница се згодно поклапа са иницијалима конструктора Алекс Ду Плесис. Јужноафриканци су правили доста квалитетног оружја са оригиналним техничким решењима. Због вишедеценијских међународних санкција, ЈАР је развила респектабилну војну индустрију која је изградила чак и нуклеарни арсенал. Још почетком деведесетх година прошлог века осмишљен је компактан пиштољ за прикривено ношење намењен полицији и службама безбедности, али и цивилној популацији.

Прочитајте још: Сајам у Лас Вегасу је показао да америчка понуда оружја и опреме нема лимит

Пиштољ АДП функционише на принципу гасне позајмице, а искоришћено решење је у потпуности следило конструкцију ХуК П-7. Непосредно испред лежишта метка у цеви фиксираној у раму избушена је рупа за позајмицу, кроз коју отиче део барутних гасова непосредно по опаљењу. Гасна комора смештена је испод цеви и има отвор окренут унапред у који са предње стране улази клип повезан са навлаком пиштоља. Принцип је врло једноставан. По опаљењу, барутни гасови не дозвољавају кретање затварача уназад док зрно не напусти цев, а притисак опадне на безбедан ниво. Систем је саморегулишући тако да је оружје веома поуздано.

На ватреној линији, фото: Д. ШАПОЊИЋ

Компактне димензије

У време настанка, АДП је представљао скуп веома модерних решења. Систем гасне позајмице, рам од отпорног полимера, механизам са унутрашњим ударачем, снажан калибар, велики капацитет и врло компактне димензије чине га и сада и те како актуелним. Маса празног пиштоља је само 560 грама што је скоро на нивоу Беретта Мод.70 у калибру .22 ЛР.

Укупна дужина оружја је 160 мм, цев је дуга 95 мм што је довољно да метак калибра 9 мм Пара развије пуне перформансе. Притом, у рукохват минималне дебљине стаје дворедни оквир капацитета 10 метака. Рукохват је удобан, са чекираним бочним површинама и наглашеним испупчењем на задњој страни, која лепо испуњава длан. На предњем делу рукохвата су два удубљења за прсте, док дно оквира заједно са дршком формира треће удубљење чиме се спречава да мали прст “лебди” испод рукохвата. То знатно олакшава контролу одскока код брзе паљбе.

Класична цев

Цев је класично жлебљена са десним кораком увијања од 254 мм и фиксирана је у раму, што позитивно утиче на прецизност. Навлака је израђена глодањем челичног откивка и обрађена је са пажњом, тако да упркос труду ни са унутражње стране нећете приметити трагове машинске обраде. Повлачење у задњи положај је глатко и лако, јер коаксијална опруга смештена око цеви не учествује у брављењу. Њена улога је само да врати навлаку унапред и убаци метак у цев. У предњем делу навлаке, испод отвора за цев попречном осовиницом спојен је гасни клип са седам прстенова који имају улогу заптивача попут карика код мотора.

Крајње једноставно одржавање, фото: Д. ШАПОЊИЋ

Дугме за ослобађање оквира је на уобичајеном месту, у корену штитника окидача, али обострана полуга кочнице је непосредно изнад њега, па се догађало да при потезању оружја пиштољ нехотично закочим, што је у реалној ситуацији озбиљан проблем. Кочница блокира само полугу окидача тако да није најсрећније решење и сматрам да је на дуже стазе сигурније третирати АДП као пиштољ без кочнице. Окидање се може описати као пристојно, односно одговарајуће и по сили и по дужини хода а релативно лако га је дотерати уколико то желите.

Расклапање је врло једноставно. На задњем крају рама са обе стране је дугме које треба истовремено стиснути, повући навлаку око 1 цм уназад и подићи задњи крај увис (као Валтер ПП/ППК). Након тога, навлака се једноставно скине са цеви. Код чишћења треба пребрисати и унутрашњост навлаке где се после неколико десетина метака може накупити гареж (у зависности од квалитета муниције). Клип је довољно пребрисати науљеном крпом, а у отвор гасне коморе напрскајте средство за чишћење и користите танку четкицу да уклоните наслаге.

Ниске групе погодака

Наравно, најзабавнији део приче одвија се на ватреној линији. АДП је изненађујуће мало оружје, од ултра-модерног СИГ П-365 разликује га нешто већа дужина. Остале димензије су сасвим упоредиве. Нишани су добро конципирани али бих волео да су упадљивији и шири. Замена задњег нишана је лака, јер је монтиран у урезу са профилом “ластиног репа”, али релативно ситан предњи нишан направљен је из комада са навлаком па би замена захтевала интервенцију пушкара. За похвалу су три ситне, али упадљиве црвене тачке. Када повлачите окидач, из задњег дела навлаке извирује ударна игла добрих пет милиметара.

 

Пет метака са 25 метара, фото: Д. ШАПОЊИЋ

На мети удаљеној 15 метара могуће је направити врло уске групе, што је заслуга, пре свега, фиксне цеви, али за нас је било фрустрирајуће што је на тој даљини група била скоро 20 цм ниже, у односу на нишанску тачку. Неопходно је дотерати нишан по висини. Испалили смо седамдесетак метака без иједног застоја. Из претходног искуства са ХК П-7 знам да челични рам постаје непријатно врео од барутних гасова. Са АДП тај проблем не постоји, јер се око челичне коморе налази полимерски рам који се понаша као изолатор.

Различите “деветке” у оквиру

Тада долазим на идеју да проверимо у којој мери је гасни систем заиста “саморегулишући” па у оквиру мешам муницију 9x19 и 9x17 мм (тзв. дуга и кратка деветка). Пиштољ ради без проблема и једино по одскоку можете да закључите који метак је испаљен. После измешане муниције, пуним цео оквир са 9x17 мм. Свих десет метака испаљено је без застоја. Мали “африканац” се показао као прави “сваштојед”. Иако нема атрактивну појаву, брзо је освојио наше симпатије збиром позитивних особина. Компактан је и лаган, врло поуздан, прецизан, снажан, солидног капацитета и једноставно се одржава. Уз мало улагања у нове нишане и дотерано окидање био би раме уз раме са многим премиум моделима из категорије оружја за скривено ношење.

Уочљива полузапета игла у задњем делу, фото: Д. ШАПОЊИЋ

Прочитајте још: Челични лав са Апенина покорио Европу ретро моделима

После пријатног изненађења на стрелишту, мало сам истраживао о АДП и схватио да нисам први који је препознао његове квалитете. Због ограниченог тржишта и ембарга на оружје “Трувело” је после неколико година прекинуо производњу. Али са падом апартхејда и укидањем ембарга, нека чувена имена су “бацила око” на преостале примерке АДП. Због релативно ниске цене први купац била је америчка компанија “Херитаџ Армс” али и познати “Танфољо” који је АДП брендирао својим именом и означио га као П-25.

Прочитајте још: Моћан бранилац на длану (ВИДЕО)

Ипак, АДП у Европи није нарочито популаран па се половни примерци продају за своту од 400-450 евра. Права је штета што нису присутнији на нашем тржишту. АДП можда нема атрактивну појаву (добро, реално, ружан је), али функционише боље од многих познатијих конструкција и нуди низ других предности тако да представља одличну инвестицију. Уколико вам се укаже прилика за набавку, искористите је. Сигурно се нећете покајати.

фото: Драган ШАПОЊИЋ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas