Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Вакцинација

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ПНЕУМОКОКА?

Упоредо са сезоном грипа и пандемијом корона вируса која не јењава, креће и сезона других респираторних инфекција.

1603373886_dr-Milos-Markovic_privatna-arhiva.JPG
Фото: Приватна архива
Oglas

Једна од најопаснијих јесте бактеријска упала плућа изазвана бактеријом пнеумокок, која нарочито погађа хроничне болеснике, старије од 65 година и лица у колективном смештају.

У Србији је поновно доступна полисахаридна вакцина против пнеумокока која је према Правилнику имунизације обавезна за лица у посебном ризику и за њих је она бесплатна, односно о трошку РФЗО. На сва питања у вези са овом вакцином, њеној учинковитости у погледу заштите здравља и безбедности одговара др Милош Марковић, имунолог са Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду.

У условима пандемије, осим вакцине против грипа постоји још једна која може да спречи инфекције изазване бактеријом пнеумокок. Због чега је ова вакцина важна?

- Бактерија Стрептоцоцус пнеумониае или пнеумокок је веома значајан хумани патоген који се, слично вирусу грипа, углавном преноси респираторним путем преко капљица. Пнеумокок колонизује слузокожу носне и усне дупље нарочито код деце, одакле може да се прошири на околна ткива и органе и изазове запаљење средњег уха, синузитис или пнеумонију. У појединим случајевима ова бактерија може да продре у крв и доведе до развоја инвазивних форми пнеумококне болести, као што су бактеријемија и менингитис, које могу да имају тешку клиничку слику и да доведу до трајних последица, па и смртног исхода. Инвазивне болести се најчешће јављају код најмлађих, односно деце до две године старости, затим код особа са урођеним и стеченим поремећајима имунског система, као и код особа старијих од 65 година, нарочито оних са хроничним болестима које су у тој доби честе. Постоје две врсте вакцина против пнеумокока, коњугована и полисахаридна вакцина. Полисахаридна вакцина садржи пречишћене полисахаридне антигене најчешћа 23 серотипа пнеумокока и намењена је за превенцију инвазивних пнеумококних болести, али и пнеумоније, код особа старијих од 65 година и особа са различитим хроничним болестима и стањима ослабљеног имунитета. За разлику од коњуговане, полисахаридна пнеумококна вакцина се даје само у једој дози, с тим што се у неким случајевима препоручује ревакцинација након 5 година. Ова вакцина је после неколико година, ове јесени поново доступна у Србији. Важно је да старије особе, а нарочито оне са хроничним болестима, добију ову вакцину. Имајући у виду да је је пнеумокок чест узрок бактеријских компликација грипа, као и тренутну пандемију ЦОВИД-19, јасно је да у овом тренутку код старијих особа и оних са хроничним болестима постоји повећани ризик за развој пнеумоније и других тежих болести изазваних пнеумококом.

Фото: Фреепик

Да ли је ова вакцина о трошку РФЗО и како се до ње долази у оквиру државног здравства?

Да, за одређене категорије становништва ова вакцина се даје о трошку РФЗО. Недавно усвојени Правилник о програму обавезне и препоручене имунизације прописује да је вакцинација полисахаридном вакцином обавезна код особа са различитим стањима ослабљеног имунитета и хроничним болестима, као што су шећерна болест, хроничне кардиоваскуларне и плућне болести, малигна обољења, хронична обољења бубрега и јетре и многа друга, као и код особа старијих од 65 година који живе у колективном смештају. За те особе се спроводи вакцинација о трошку РФЗО и обезбеђен је одређен број вакцина, тако да оне могу да дођу до вакцине регуларним путем преко својих изабраних лекара у оквиру примарне здравствене заштите слично као код вакцине против грипа.

У време растућег неповерења према вакцинама коју су подгрејале теорије завере у вези са вакцином против короне, да ли можемо тврдити да је ова вакцина ефикасна и безбедна?

Да, свакако. На основу вишедеценијског искуства, полисахаридна вакцина се сматра за веома безбедну вакцину. Црвенило и бол на месту убода су најчешће локалне реакције, пролазног су карактера. Пошто се ради о субједничној вакцини која није жива, већ садржи само пречишћене полисахариде патогена, не постоји опасност да се особе са ослабљеним имунитетом разболе након примљене вакцине.

Може ли да се прими заједно са вакцином против грипа и да ли у здруженом вакцинисању изазива икакве нуспојаве?

Полисахаридна вакцина против пнеумокока може да се прими истовремено са вакцином против грипа под условом да се вакцине дају у различите руке. Осим нешто израженијих локалних реакција код појединих особа које су истовремено добиле ове две вакцине, нису забележене никакве озбиљније нежељене појаве, нити је уочено да је имунски одговор и ниво створених антитела на било коју од вакцина био снижен код вакцинисане особе услед дејства оне друге вакцине која је истовремено дата. Због тога се и препоручује истовремено давање пнеумококне полисахаридне вакцине и вакцине против грипа, јер тиме одређену особу штитимо од обе болести након само једног одласка код лекара.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas