· · Коментари: 0
сан

Зашто некада треба да спавамо БЕЗ ЈАСТУКА?

Спавање са јастуком можда није најбољи начин за одмор, јер то може утицати на ваше тело и расположење.

1618152293_Depositphotos_443589786_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Први јастуци за које знамо потичу из Месопотамије. Били су направљени од камена, а могли су их приуштити само имунћни људи. За разлику од древних камених јастука, они које данас користимо су мекани и пахуљасти, а многи људи више ни не могу заспати без једног таквог јастука.

Многи се слажу како спавање без јастука има бројне предности:

Прочитајте још: Негативност утиче на здравље и више него што смо мислили

Смањује болове у леђима

Може да ублажи стрес
Што више сметњи током спавања имате, тело има мање времена за многе важне функције које се јављају током сна. Стални недостатак сна може утицати на ваше расположење и концентрацију, а ваше тело ће током дана лучити више хормона стреса.

Многи јастуци могу довести до неприродног положаја за спавање, а подршка коју пружају не траје дуго. Иако сам јастук неће наштетити леђима, може погоршати болове. Када спавате без јастука, кичма се може одморити, а тело је у природном положају.

Помаже код болова у врату

Већина јастука не може вам помоћи да спавате у исправном положају, а могу га чак и погоршати. Дуготрајно савијање врата на било који начин изазваће вам нелагоду, а пречврсти или премекани јастуци могу довести и до болова у врату.

Прочитајте још: После инфаркта ове ЛАКЕ вежбе су обавезне

Помоћ код главобоље

Ако се будите с главобољом, можда је крив ваш јастук. Превисоки јастуци узрокују напетост у вратним мишићима па не треба да вас чуде честе јутарње главобоље.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.