Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДУХОВНА ИСКУСТВА

Зашто неки људи могу да чују ДУХОВЕ? Ако имате једну од ове три особине, схватићете о чему се ради

Стручњаци су уочили да медији прије духовних искустава обично нису чули за спиритуализам, већ су на њега наишли док су тражили одговоре на неке необичне ствари које им се догађају

1611585087_Depositphotos_170430130_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Научници су јавности открили особине које су у више наврата уочили код особа које тврде да чују мртве.

Прочитајте још: ХОТЕЛ СТРАВЕ: Пали светла, БОДЕ госте, краде играчке - Принцеза Каролајн је НОЋНА мора

Наиме, према новом истраживању, код медија (људи који тврде да комуницирају с оним светом) чешће се јављају три особине – предиспозиција за висок ниво апсорпције, необична аудиторна искуства у детињству и већа осетљивост на слушне халуцинације.

То откриће могло би научницима помоћи да боље разумеју и узнемирујуће слушне халуцинације које су неретко симптоми психичких болести попут, на пример, шизофреније.

Видовити спиритуалисти виде или чују нешто упркос одсуству спољног подражаја што се приписује – духовима или душама мртвих. 

Фото: Депозит

Ради се о питању од великогнаучног интереса, како међу антрополозима који проучавају религијска и духовна искуства, тако и међу научницима који проучавају патолошка халуцинацијска искуства. Стручњаци би посебно хтели да боље разумеју зашто неки људи с оваквим аудиторним искуствима говоре о духовном искуству, док их други сматрају узнемирујућима и симптомом менталне болести.

Запањујући резултати студије

- Спиритуалисти углавном пријављују необична слушна искуства која су позитивна, а јављају им се у детињству и често их могу контролирати - објашњава психолог Питер Моселеy с британског Универзитета Нортхумбриа.

Прочитајте још: "Овде лежи Јованка": Милош је осетио хладан дах на врату, Радован ПАО ПРЕКО ГРОБА, а сутрадан затекли ЈЕЗИВ ПРИЗОР

Заједно с колегом Адамом Павелом са Универзитета Дурхам регрутирао је 65 медија из британске Националне уније спиритуалиста и 143 "обичне" особе како би утврдио што разликује медије од остатка популације.

Гласови у глави
Укупно 44,6 посто спиритуалиста пријавило је да свакодневно чује гласове, док је 79 посто њих рекло да су слушна искуства део њихове свакодневице. Док је већина известила да чује гласове у својој глави, 31,7 посто њих изјавило је да гласови које чују долазе и "извана".

Резултати истраживања били су запањујући. Наиме, у односу на општу популацију, спиритуалисти пуно више верују у паранормално и мање је вероватно да их занима шта други мисле о њима. Прво аудиторно искуство имали су у младости, у просеку с 21,7 година. Пријавили су и висок ниво апсорпције, односно потпуног урањања у менталне задатке или измењена стања.

Прочитајте још: ПЛАЧ БЕБЕ, куцање из зидова, СВЕТЛО које се само пали: ДУХ у Гледстоновој вили је био све АГРЕСИВНИЈИ

Испоставило се и да су склонији искуствима сличним халуцинацијама.

Научници су приметили и да пре својих духовних искустава обично нису чули за спиритуализам, него су на њега наишли док су тражили одговоре за оно што чују.

"Учење и чежња"

Такви резултати сугеришу да чињеница да неко чује "гласове мртвих" вероватно није резултат притиска вршњака, друштвеног контекста или сугестибилности због веровања у паранормално. Тачније би било рећи да особе које "чују" усвајају спиритуализам као део живота јер се он поклапа с ониме што су доживели.

Прочитајте још: Некадашња ЗЕМЉА: Неки континенти су "живели" брзо и кратко

- Наша открића пуно говоре о "учењу и чежњи". Код наших учесника принципи спиритуализма описују њихова надреална искуства из детињства и честе слушне појаве које доживљавају као медији. Али сва та искуства првенствено могу произаћи из одређених склоности или способности, а не из веровања у могућност контактирања с мртвима ако се довољно потруде - истиче Павел.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas