Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
сигурност

Зашто није добро да БЕБА СПАВА са РОДИТЕЉИМА у кревету: Лекари упозоравају

Зашто је боље да беба спава у кревецу, када је време да је навикнете и на који начин то да урадите стручњаци саветују.

1599134515_Depositphotos_162200136_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Америчка академија педијатара истиче да беба никада не треба да спава са родитељима у кревету због повећаног ризика од гушења, синдрома изненадне смрти детета и других опасних ситуација. Некада јастук, прекривач или било шта друго у близини може довести до гушења и опасности за бебу. 

Ипак, без обзира на упозорења, постоји велики број родитеља који спавају са дететом. 

Постоје начини на које можете престати са тим и почети бебу да навикавате да спава у кревецу.

Када је време да престанете да спавате са бебом?

Америчка академија педијатара је против заједничког спавања увек, а нарочито са бебама млађим од четири месеца. Они предлажу да беба спава у истој просторији са родитељима, али у кревецу, барем првих шест месеци, а најбоље би било током целе прве године.

Фото: Депосит

Прочитајте још: ГОВОРИТЕ ове ПОХВАЛЕ ДЕТЕТУ и помозите му да развије САМОПОУЗДАЊЕ

Прелазак из родитељског кревета у креветац може бити незгодан у било ком узрасту. Имајте на уму да се неке највеће развојне промене дешавају у периоду између деветог и дванаестог месеца, а оне помажу беби да постане самосталнија и да ствара бољу комуникацију са вама. Док се не навикне на те своје нове 'моћи', беба може бити нервознија, чак и ноћу. 

Неки родитељи чекају да тај период дође, па онда да пређу у креветац. Други пак мисле да је боље раније да навикну бебу.

Савети за лакше привикавање

Одаберите сопствени приступ

Постоји много добрих начина, а ви морате да пронађете онај који одговара вашој породици и бебином темпераменту. Неке бебе се лакше навикну када родитељ седи поред, сигурније су. Другима је лакше када их оставе саме. О овоме можете поразговарати са педијатром уколико ни сами нисте сигурни. 

Навикавање може трајати и неколико недеља.
Фото: Депосит

Прочитајте још: Две велике ИСТИНЕ о мами и беби после ПОРОЂАЈА

Упорност је кључна. 

Када одаберте начин који вама највише одговара, држите се тога. У највећем броју случајева, навикавање траје до 3 недеље. Врло је вероватно да ће беба на почетку протестовати, што је сасвим нормално. Будите упорни.

Испланирајте ово као велики пројекат.

И ви и ваш партнер морате бити на истој страни, нарочито када се беба буди у сред ноћи. Морате пружати подршку једно другом. Сетите се да је ово само један од корака у охрабривању бебе да буде самосталнија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas