· · Коментари: 0
поврће

Зашто ПРАЗИЛУК треба да уврстимо у исхрану? Био је цењен још код СТАРИХ ЕГИПЋАНА

Гаји се више од 3000 година.

1612186153_Depositphotos_84669338_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Празилук је из породице лука, али је његов укус доста слађи. Води порекло из Средоземља.

Прочитајте још: Невероватне предности УЉА КАРАНФИЛИЋА: Служи као прва помоћ код овог честог проблема

Према речима нутрициониста он је право благо за наше здравље и требало би да га једемо што чешће.

Био је цењен још у доба старих Египћана, Грка и Римљана.

Шта садржи?

Извор фолне киселине, калцијума, калијума и витамина Ц. Садржи и доста витамина Б1, Б6, бакра, магнезијума, а притом не садржи никакве масти. У њему се може наћи више беланчевина него у луку, а у његовом етеричном уљу се налази и селен. Садржи још и шећер, каротен, фосфор и гвожђе.

Фото: Депосит

Игра велику улогу у регулацији нивоа шећера у крви због обиља витамина Ц и Б6.

Истраживања показују позитивно дејство на пораст доброг холестерола и избацивања лоших масноћа из крви.

Најбоље је јести свеж празилук.

Има могућност да побољша свеукупно здравствено стање. Одличан је извор влакана, што је одлично за активирање успаване пробаве, као и калцијума за здраве кости.

Прочитајте још: Јача ИМУНИТЕТ и убрзава опоравак након вирусне инфекције! Потражите ово сезонско воће на пијацама

Историја

Празилук је био цењен још у доба старих Египћана, Грка и Римљана. У Египту, фараон Кеопс, када би хтео да покаже своју захвалност некоме, поклањао би различите дарове. Међу њима било је и 100 веза празилука.

Један је од симбола Велса, где сваке године на дан Св. Дејвида људи каче празилук на своје капе. Према легенди, овај светац је заповедио велшким војницима да своје шлемове оките празилуком, како би се разликовали од непријатеља у бици са сасконцима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.