Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАРОДНА ИЗРЕКА

Зашто се каже да нешто кошта као светог Петра кајгана?

Постоје три тумачења.

1626862752_pjimage--25-.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Израз "кошта као светог Петра кајгана" који означава да нас је нешто скупо коштало или да смо га платили више него иначе има неколико тумачења о настанку. 

Према главном тумачењу, Петра је заиста скупо коштала кајгана, а ову причу је Јован Јовановић Змај преточио у стихове.

Прочитајте још: Шта се догоди када сељаку проради инат? Реакције становника елитног насеља ће вас изненадити! (ВИДЕО)

Скупа кајгана светог Петра

У песми под насловом Скупа кајгана светог Петра говори се о томе како су Исус Христос и апостол Петар ишли по свету да кушају људе. Уз то, „Христос куша још и Петра свог”. Једне вечери преспавали су у колиби сиромашне удовице Рајке, која је имала нејаке деце. Она их лепо дочека и понуси им кајгану за вечеру. Христос то одбије и оде на сламу да спава, упозоривши Петра: „Не заложи вечерице њене, вечерице деци зготовљене”. Петар коме је било доста гладовања, не послуша Исуса, дохвати се кајгане, али се она у истом часу окамени тако да је није могао јести.

Након тога Исус му је дао задатак да остане у Рајкиној кући и обезбеди деци храну. Тако да је петар данима просио по кућама не би ли обезбедио храну за децу.

Кад се Исус врати и упита: „Је л’ све добро, па да те опраштам?”, Петар му, сатрвен и изможден, одговори: „Све је добро, милом теби хвала! Ал’ кајгана скупо ме је стала.”

Друга верзија

Према овој верзији, Петар и Исус су преноћили у кући неког домаћина. Петар је гладан одлучио да, без питања, спреми себи кајгану. Домаћин га је након тога добро пребио и због тога се може тумачити да је и ова кајгана била скупа.

Израз преузет од Грка

Постоји и теорија по којој је тај израз преузет од Грка, који имају сличну изреку, само спомињу светог Ђорђа.

Легенда каже да је један дечак Светом Ђорђу направио кајгану и однео му у цркву. Међутим, наишла су четири трговца. Видели су кајгану и појели је.

Свети Ђорђе им потом није дозволио да изађу из храма док сваки од њих није платио - скупо их је коштала.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas