· · Коментари: 0
ВРЕМЕ ВИРУСА

Зашто се ЗИМИ више разбољевамо?

Истраживања Националног института за здравље.

1605712601_Depositphotos_6725474_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Да ли сте се икада запитали зашто се углавном прехладимо када је напољу хладно?

Наравно, бацили, а не време јесу главни кривци. Међутим, постоји неколико разлога зашто су заправо веће шансе да се разболимо у ово доба године.

Наши гени се мењају са годишњим добима, баш као и време.

Недавно истраживање је открило да се чак четвртина нашег ДНК мења са годишњим добима. Студија је открила да током зимских месеци наша тела повећавају број гена одговорних за упале.

Прочитајте још: Какве ПОСЛЕДИЦЕ корона оставља на мозак?!

Са друге стране, током лета изражен је сасвим другачији скуп гена, укључујући и оне који помажу у регулисању шећера и жеље за неком храном.

Тада се такође активирају и многи делови нашег имуног система који нас бране од инфекција и прехладе.

Научници су проучавали податке претходних истраживања, фокусирајући се на ДНК људи све док нису скупили информације о приближно 1.000 особа које живе у шест различитих земаља: Аустралији, Немачкој, Америци, Уједињеном Краљевству, Исланду и Гамбији.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Сви причају о ЗНАЧАЈУ ВИТАМИНА Д у борби против короне, а ево како да знамо да ли нам је ПОТРЕБАН

На овај начин су пратили људске гене као и њихову промену током времена у зависности од локације и изложености сунцу.

Открили су да су у Европи инфламаторни гени код људи појачани током зимских месеци, док су у Гамбији где практично нема зиме, ови гени појачани у сезони киша, када су комарци најактивнији и када је ризик од маларије већи.

Ниске температуре нас наводе да време више проводимо на затвореном

Прехладе се лакше и брже шире у загушљивим просторијама.

Прочитајте још: Тачан СПИСАК намирница које треба јести, а препуне су витамина и смрт за вирусе

Хладно време микробима може да помогне да напредују.

Нека истраживања Националног института за здравље показују да на хладним температурама, спољни омотач честица вируса и грипа постаје све тежи и чвршћи, па може дуже да преживи и лакше да се преноси.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.