Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ЦРВЕНО СЛОВО

Зашто СРБИ не раде на ЦРВЕНО СЛОВО?

Српска православна црква има укупно 36 (или 38, ако се узму у обзир Васкршњи и Духовски уторак) празника, плус 49 недеља, који се штампају црвеним бројевима и словима.

1646729546_crkva.jpg
Oglas

Термин "црвено слово" је утемељен дубоко у српској традицији, а везује се за велике празнике који су обележени црвеним словима у календару. На тај дан се углавном пости, ништа се не ради и одлази се у цркву.

Прочитајте још: Данас је СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ПОЛИКАРП, ЕПИСКОП СМИРНСКИ, заштитник праведних и добрих људи: Прочитајте ОВУ молитву и остварите најискреније жеље

- Немој да радиш данас, спалиће те Свети Илија. Црвено слово је, завршићемо онај посао сутра... - овакве и сличне реченице су честе у нашем народу. Црвено слово у календару се поштује из верских разлога, али и зато што људима прија одмор.

А црвених слова је препун савремени црквени календар. Свака недеља је црвено слово, плус великих 12 господњих празника и велики светитељи који су обележени црвеним словом.

Прочитајте још:  Свети мученици у Евгенији и ПОЧЕТАК ПОСТА: Данас се не позајмљује новац, а ево које обичаје треба испоштовати

Црвено слово у календару означава велики празник или великог светитеља. Тачно је то да су сви светитељи пред Богом велики (нема малих светитеља) , али о тим празницима црква жели да покаже народу да су то велики празници када би народ требао да проводи време у молитви при цркви (и у породици – малој цркви) , где се хришћани уче врлинском животу. 

Празновање
Сваки дан који је у календару уписан као црвено слово, по црквеном правилу је нерадан дан. Тога дана хришћани одлазе у цркву на света богослужења, воде се озбиљни и побожни разговори у вези са празником, и не обављају се уобичајени послови у њиви, радионици или на неком другом радном месту.

Поједине дане у току једне календарске године, црква је посветила значајним догађајима из Спаситељевог живота, и великим светитељима, и ти дани су уписани црвеним словом у православном календару. То су верски празници, и у тај дан православни хришћани празнују, односно, не раде.

Прочитајте још: Данас се слави СВЕТИ ЕВСТАТИЈЕ: Имамо велики разлог да се прошетамо шумом или ливадом

 

У кући се обављају само нужни послови - припремање хране и сл. Наравно од ове обавезе изузети су они који раде у државним предузећима, где се увек преко недеље ради, али по доласку кући, треба да празнују, односно да изоставе неке своје послове које обављају код куће.

За дан своје крсне славе, сваки радник има право да узме слободан дан из предузећа, и да тај дан на миру, са својим укућанима, посвети својој слави и празнику.

Прочитајте још: ДАНАС СЛАВИМО Светог Флавијана и Светог Лава: Борили су се за Христа, али Лаву један ГРЕХ никад није опроштен

 

Недеља
Васкрс је највећи хришћански празник, јер је тога дана Господ Исус Христос васкрсао из мртвих и то је најзначајнији догађај у историји света на коме почива хришћанство. Да Христос није васкрсао, не би било ни хришћанства. Зато је Васкрс празник над празницима. Због толиког значаја и свака недеља у току године посвећена је васкрсењу.

Сваки дан у години је посвећен неком спасоносном догађају или светитељима. Међутим, нису сви дани, односно празници, једнаки. Неке уважавамо као празничне дане, док су други радни дани.

Посветите се Господу Богу и души својој!

Црно подебљано слово је више историјски моменат. За време Аустроугарске када су Срби тражили да не раде за празнике, држава је видела колико празника има, па је испало да Срби више не раде него што раде. Али и црна подебљана слова су заправо некада била црвена слова.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas