· · Коментари: 0
НАУКА

Зашто су леворуки ДРУГАЧИЈИ од дешњака?

Иако је реч о мање од 10 процената светске популације, научницима су леворуки људи и те како интересантни.

1610454643_Depositphotos_117676954_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Малобројни леворуки људи морају да се суочавају са проблемима са којима се дешњаци не сусрећу.

На пример, већина опреме и производа за свакодневну употребу дизајнирано је и произведено за дешњаке — оне који користе десну руку за извођење разних операција и задатака.

Прочитајте још: Чувени доктор Стојковић упозорава: ПЛАСТИКА утиче на ДНК и изазива СТЕРИЛИТЕТ

Да ли сте знали да постоје људи који су левоноги, левооки и левоухи? Левоноги људи су бројнији. Око 71 посто одраслих људи има леву страну носа осетљивију на мирисе.

Кад је у питању чуло укуса, такође има доста асиметричности, јер на левој страни језика одрасле особе има више рецептора укуса него на десној. Нико није 100 одсто левак или 100 одсто дешњак.

Фото: Депозит

Прочитајте још: ЗАСТРАШУЈУЋЕ сазнање лекара: Људима који су прележали КОВИД прети УЖАСАН проблем

Студија која је рађена на 100 студената и постдипломаца (50 мушкараца и 50 жена), открила је да је само 38 посто чистих дешњака. Од тога су 40 посто били мушкарци, а 36 жене. Шездесет два посто су били делимични леваци, а целих 57 посто оних који су били дешњаци су били или левоноги, левооки или левоухи.

Такође, већа је вероватноћа да ће мушкарац бити леворук. Теорије о левој можданој хемисфери одговорној за нашу способност да размишљамо логично и исправно — за размишљање у сликама, одавно су одбачене.

Прочитајте још: Мислите да сте га изгубили? Доктори кажу да ЧУЛО мириса тестирате са ових 5 намирница

Научници су утврдили да дислексију — поремећај читања који карактеришу проблеми са читањем упркос нормалној интелигенцији — углавном узрокује губитак комуникације између подручја мозга који обрађују наш говор и оних који контролишу начин на који разговарамо.

Истраживачи су, такође, открили да леворуки симултано обрађују информације са обе мождане хемисфере и да се информације које прима десно ухо, око итд. шаљу десној хемисфери на обраду. Резултат тога је да мозак комбинује информацију коју су обрадиле обе хемисфере и даје нам оно што нормално видимо и чујемо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.