Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАУКА

Зашто су у природи НАЈЈАЧЕ ове две БОЈЕ?

Оно што видимо као интензивну плаву или зелену боју код лептира или буба - заправо је рефлексија, а сам пигмент је потпуно другачији.

1604926779_kingfisher-1905255_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Можда сте приметили да су најинтензивније боје у природи - нијансе плаве и зелене. Лептири, бубе, перје птица... Зашто је то тако, објаснила је у свом чланку др Инес Урданета, физичар у домену интеракције светлост-материја.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Главни разлог је тај што плава и зелена могу бити структурне боје, док преостале боје нису "део тима".

Структурно обојење је резултат микроскопски фино структурираних површина које ометају видљиву светлост, понекад у комбинацији са пигментима.

Прочитајте још: ЛИНКОЛН је три пута видео ВАНЗЕМАЉЦЕ, а ЗНАО је да ће бити УБИЈЕН

На пример, пера пауновог репа су смеђе пигментирана, али због своје микроскопске структуре рефлектују и плаво, тиркизно и јарко зелено, а често се преливају и у дугиним бојама.

Црвена постаје зелена!
Структурно обојење је класични оптички ефекат интерференције и дифракције, а не квантно својство апсорпције и емисије фотона, које је одговорно за боју у пигментима. Такав је случај код биљака, које ефикасно апсорбују црвену светлост, а рефлектују зелену.

Британски научници Роберт Хук и Исак Њутн први су приметили структурну обојеност у 18. веку, а њен принцип - интерференцију таласа - објаснио је Томас Јанг 1803.

Дугине боје су варка.

Он је иридесценцију ("преливање" у дугиним бојама) описао као резултат интерференције између рефлексија два или више танких "филмова" површине, у комбинацији са рефракцијом када светлост улази и излази из филма.

Прочитајте још: Никада ДОКАЗАНО: АНЂЕЛИ или мистериозни ЛЕПТИРИ спашавали су људе испод рушевина

Геометрија одређује углове под којима светлост одбијена од обе површине конструктивно омета и појачава се, и углове под којима светлост деструктивно омета и поништава се. Стога се различите боје појављују под различитим угловима. Добро познати примери укључују боје које "производе" светле иридисцентне "љуспице" лептирових крила и птичјег перја.

Прелепа плава буба Фото: Депозит

Прочитајте још: Симбол Аја Софије, МАЦА ГЛИ, се опростила од свих ОВИМ ПОТРЕСНИМ РЕЧИМА (ФОТО)

Најновији рачунарски модели које су спровели истраживачи са Одељења за хемију на Универзитету у Кембриџу објашњавају зашто су плаве и зелене најјаркије боје природе.

Вештачке боје нису као природне! И неће бити!

Изглед мат или иридесцентне боје зависиће од распореда унутрашњих структура на нано-скали. Уређене или кристалне структуре резултирају иридесцентним бојама, које се мењају када се гледају из различитих углова. Већина примера структурних боја у природи је иридесцентна.

- Када покушамо да вештачки поново створимо структурну мат боју за црвене или наранџасте нијансе, на крају долазимо до резултата лошег квалитета - каже Лукас Шертел, коаутор истраживања.

Прочитајте још: ЛИНКОЛН је три пута видео ВАНЗЕМАЉЦЕ, а ЗНАО је да ће бити УБИЈЕН

Моделирањем оптичког одговора и изгледа боја наноструктура какве се налазе у природном свету, истраживачи су открили да се засићене и мат структурне боје не могу поново створити у црвеном делу видљивог спектра, што би могло објаснити одсуство ових тонова у природним системима. Иста потешкоћа утврђена је за жуте и наранџасте тонове.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas