Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ЗИМНИЦА

ЗАВРНИТЕ РУКАВЕ: Време је за први АЈВАР према ОРИГИНАЛНОМ рецепту (ФОТО)

Цене паприка "говоре" довољно убедљиво да је крене да се прави прва тура ајвара. Не измишљајте нове рецепте, пратите оригинални.

1598534748_tegle.jpg
Фото: А. М.
Oglas

Најбоље је купити црвене паприке куртовке, а оне нису највеће и најмеснатије. Многе домаћице греше што купују највеће паприке, мислећи да ће тако уштедети. Напротив, ове паприке су пуне воде и семенки.

Прочитајте још: СЛАТКИ залогај који поправља РАСПОЛОЖЕЊЕ: Салата од МАТОВИЛЦА и НАРАНЏАСТОГ парадајза (ФОТО)

Спреман за кување

Састојци:

  • црвене паприке
  • со, шећер
  • уље

Припрема:

Паприке се оперу и очисти се ножем сва нечистоћа или покварени део. Неке домаћице исеку петељке и избаце семенке пре печења, али се на тај начин теже окрећу на роштиљу.

Ко пече треба и да љушти, јер ће се више трудити.

Постоји правило да онај ко их пече треба и да их љушти, јер ће се тада више трудити да их што боље испече.

Прочитајте још: Једина торта коју једу БАЛЕРИНЕ, стави се у рерну и ЗАБОРАВИ! (ФОТО)

Испечене паприке се одмах стављају у кесу, да се напаре. Када се охладе љуште се. Многим домаћицама је ајвар горак јер нису скидале црни, изгорели део са паприка. Када се уклоне све семенке ајвар је бљутав. Паприке морају добро да се оцеде пре него што се скува ајвар, јер ће се тако краће кувати и бити укуснији.

Бренер? Рерна?
Не и никако! Бренер их само опрљи, а рерна их скува. Паприке се пеку на роштиљу, по могућности на дрва!

Оцеђене паприке се мељу машином за месо, кроз што уже рупице. У супротном, ајвар се неће разликовати од "цепканих паприка".

У ајвар се не додају шаргарепе и модри патлиџан, али зејтин апсолутно да!

Од десет килограма паприка добије се око пет килограма ајвара, у зависности да ли су пуне воде и семенки. Добро оцеђене паприке се кувају мање од сат времена и увек је боље да то радите на средњој, никако најјачом ватри. Ајвар се стално меша, јер не сме да загори!

Не наседајте на причу да се паприке кувају у свом соку! Не штедите на зејтину, јер ће паприке загорети и бити горке, а ајвар ће променити боју у тамно црвену.

Прочитајте још: ШОК на тањиру: ЦРНА ПАПРИКА пуњена ИЗНЕНАЂЕЊЕМ (ФОТО)

Током кувања ајвара проверавајте укус. Домаћице које кажу да ништа не додају у ајвар су "приче за малу децу". Укус ајвара мора да се побољша уз помоћ соли и шећера, али зависи и од самих паприка.

Ајвар је скуван када остаје траг по дну шерпе.

Ајвар је готов када се варјачом повуче по дну и - остане траг. Тада се додаје конзерванс. За 10 килограма паприка је довољна једна кесица. Уколико не ставите конзерванс, морате га појести до краја године у супротном ћете се непријатно изненадити бојом у теглицама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas