Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Због чега се јавља ШУМ НА СРЦУ? Региструје се код анемије и поремећаја функције штитне жлезде

Разликују се од срчаних тонова по дужем трајању

1622018885_Depositphotos_147495425_s-2019.jpg
Фото: Деспоситос
Oglas

Шумови срца су звучни феномени који настају услед турбулентног тока крви у патолошким стањима валвуларне инсуфицијенције - непотпуног затварања валвула, и стенозе - сужења атриовентрикуларних, аортног или пулмоналног ушћа.

Како настаје шум на срцу

Професор доктор Синиша Павловић, објаснио је, на који начин и услед чега може доћи до шума на срцу.

Прочитајте још: Они који су преживели ковид осећају ОВЕ симптоме 3 месеца касније

- Он настаје као последица поремећаја тока крви кроз срчане структуре. Може бити функционални и такав нема значајније ре-перкусије на функцију срца и захтева само праћење. Региструје се код анемије, поремећаја функције штитне жлезде и слично и онда треба кориговати те поремећаје.

Озбиљнији су органски шумови,код којих постоји структурна промена на срцу због којег долази до поремећаја у току крви што се региструје шумом као звучним феноменом. То се дешава уколико долази до сужења на залисцима срца, или њиховог неадекватног затварања.

Шум на срцу се утврђује стетоскопом, али и ултразвучним прегледом

- Да би се утврдило присуство шума довољан је преглед стетоскопом, али се саветује да се потом уради ултразвучни преглед срца којим се прецизно дефинише ниво промене и степен нарушености функције срца. Лечи се само уколико је неопходно, или корекцијом залиска, што називамо "пластиком" или заменом залиска, уколико је до те мере оштећен да другачија корекција није могућа - каже кардиолог проф. др Синиша Павловић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas