Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Због њих често завршимо код лекара: Чему стварно служе слепо црево, крајници и умњаци

Некада су важну улогу у нашем организму имали сви делови тела, али то сада није случај.

1616067504_1612259080_Depositphotos_243471800_xl-2015.jpg
Фото: Депозит
Oglas

У будућности бисмо чак могли да изгубимо и мали ножни прст, јер нам не треба при ходању, кажу стручњаци.

Ево шта се налази у нашем организму, а практично их не користимо:

Умњаци

Која је сврха умњака, осим загорчавања живота недужним људима? Болно их је пустити да се мукотрпно пробијају на површину размичући суседне зубе, а болно их је и извадити. Некада су били корисни јер је људима требало више кутњака за жвакање тврдог поврћа и меса. Због напретка у припреми јела и омекшавању намирница, умњацима је значај опао.

Прочитајте још: Који су симптоми паничних напада и како их умирити?

Слепо црево

Овај орган, познат и као "апендикс", налази се код танког и дебелог црева, али не игра никакву улогу у пробави. Стручњаци верују да је слепо црево учествовало у пробави када се човек хранио биљкама. Тај орган је и даље важан код биљоједа, али је људима услед промене исхране постао сувишан.

Крајници

Дуго се веровало да је овај пар органа бескористан и да је само извор сметње јер може да се упали. Лекари су тврдили да крајници скупљају бактерије и остатке хране, па их је најбоље одстранити. У новије време откривено је да крајници стварају ћелије које ојачавају имунитет и тако помажу у свладавању болести.

Прочитајте још: Ових 12 ствари уништавају мозак, а радите их свакодневно

У прилог томе говори и истраживање које је показало да људи без крајника чешће траже помоћ лекара него они који их имају.

Наводно они којима су одстрањени крајници имају већи ризик од гојазности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas