Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Правилна исхрана

Здравија исхрана као стил живота

Колико мислимо на основна правила здравије исхране када свакодневно планирамо оброке?

1606484080_Natures-Promise.jpg
Фото: Промо
Oglas

Да ли се информишемо о саставу производа показаном на декларацији приликом куповине, колико физичку активност доживљавамо као неизоставан део здравијег стила живота? О свему овоме и о другим навикама у исхрани било је речи на онлајн панелу „Здравија исхрана као стил живота“, на коме су представљени резултати истраживања о здравијој исхрани које је урадила компанија Делез Србија.

У истраживању спроведеном у августу 2020. године учествовало је око 600 испитаника. Већина њих, око 85 одсто, тврди да чита декларације, али углавном повремено, у зависности од категорије производа и тренутних прехрамбених навика, обично приликом куповине нових производа.

– Најважније информације које потрошачи траже на декларацијама јесу енергетска вредност производа и количина шец́ера, а најчешће читају декларације приликом набавке млечних и кондиторских производа – истакла је Милица Поповић, менаџер корпоративних комуникација компаније Делез Србија, и додала да је компанија стратешки посвећена теми здравије исхране. Како би додатно олакшала купцима одлуку о уравнотеженом нутритивном уносу, компанија је имплементирала и „Нутри-Сцоре“ систем обележавања на производе приватне робне марке, а здравији асортиман додатно обогатила „Натуре’с Промисе“ производима.

Фото: Промо

Истраживања показују да је ручак за већину главни оброк и најређе се прескаче, док је доручак други најчешц́е конзумирани оброк током радних дана. Колико је уравнотежена исхрана уз редовне оброке важна, говорила је мр сци. др Верослава Станковић, специјалиста за исхрану и предавач у Високој здравственој школи струковних студија у Београду.

– Правилан начин исхране је кључ за добро здравље и добар имунитет. Правилна исхрана подразумева три главна оброка и једну ужину. Најважнији оброк је доручак јер нам пружа неопходне енергетске и нутритивне састојке како бисмо правилно функционисали у току радног дана – објаснила је мр сци. др Верослава Станковић и додала да је уз здравију исхрану као стил живота неопходна и редовна фризичка активност.

Здравија исхрана као стил живота треба да постане део опште културе нације, а од пресудне је важности у животу и раду професионалних спортиста.

– У спорту тројство без кога се не може ни помислити на успех чине тренинг, одмор и исхрана. Имам ту срећу да ми је физичка активност у опису посла, али мислим да је ово тројство кључ за успех којим год да се послом бавите. Динамика савременог начина живота нас често збуни, па мало занемаримо суштински важне ствари за нас, а нажалост сетимо их се тек када нешто крене како не треба. Морамо наћи времена за редовну физичку активност и морамо водити рачуна шта уносимо у себе јер на крају крајева тиме позитивно утичемо на своје здравље, расположење, физички изглед, а тиме даље на самопоуздање, учинак на послу. Једноставно, побољшавамо квалитет живота – рекао је Александар Кукољ, репрезентативац Србије у џудоу.

Према званичним подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Светске здравствене организације, више од половине опште популације Србије старије од 15 година има прекомерну тежину. Избалансирана исхрана и физичка активност су кључни кораци у побољшању општег здравља нације и као такви треба да постану неизоставни део савременог стила живота.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas