Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВО

Зелени чај и кафа смањују ризик од смрти? Научници дали одговор

Истраживања сада показују да конзумирање зеленог чаја и кафе може смањити ризик од смрти.

1612972342_tea-1587703_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Научници су испијање дневне шољице кафе повезали са мањим ризиком од смрти, како оних који су преживели мождани удар, тако и здравих људи, док је пијење седам или више шоља зеленог чаја повезано са мањим ризиком од смрти и оних који су преживјели мождани удар.

Прочитајте још: Бели КОРЕН је антибиотик, једите га и пијте, али НАРЕНДАН једите само одређен број дана

Истраживачи са универзитета у Осаки проучавали су везу између чаја, здравља срца и ризика од смрти код 46.000 учесника старости од 40 до 79 година у различитим заједницама у Јапану током око 18 година.

Истраживачи са универзитета у Осаки урадили су једно истраживање...

Њихови резултати су показали да су особе које су преживеле мождани удар, пијући седам или више шоља дневно, имале 62 одсто мањи ризик од смрти од оних који су преживели мождани удар и једва да су пили зелени чај. Слична повезаност пронађена је и за мушкарце који су преживели срчани удар. Међутим, код учесника без претходних срчаних проблема није примећен смањени ризик повезан са зеленим чајем.

Професор Навид Сатар, медицински истраживач и стручњак за здравље срца, забринут је због оваквих резултата. Рекао је: - 62 процента је огромно. Статин то не ради, лечење крвног притиска то не чини. 

Прочитајте још: Зелени или црни чај? Можда сте живели у заблуди, али ово нису ИСТИ НАПИЦИ! Ево и који је здравији

- Нема добрих доказа да ће одређене хранљиве материје бити више или мање корисне без обзира да ли сте имали срчани удар. Зависи од понашања и активности. Може бити да су људи након можданог удара у толикој форми да могу узети седам шоља зеленог чаја - додао је.

Фото: Пиxабаy

Још увек није јасно какав је однос између зеленог чаја или кафе и здравља срца, али истраживачи студије сматрају да полифенолско једињење богато зеленим чајем може бити повезано са примећеним смањеним ризиком. Тренутно не могу објаснити ове заштитне утицаје и закључити да је потребно више истраживања.

Још није поуздано доказано какав је утицај зеленог чаја и кафе на здравље срца

Сатар је сумњичав према било којој ствари у чају која би могла утицати на наше здравље срца, посебно полифенола. Краткорочно рандомизирано испитивање у коме се упоређују пића богата полифенолом и неполифенолом није открило никакве користи од пића богатих полифенолом на факторе ризика повезане са здрављем срца.

Прочитајте још: 6 МАГИЧНИХ КРИСТАЛА: Донеће добре вибрације, позитивну енергију и благостање

- Да ли бих саветовао људе да иду и пију зелени чај да би били здравији? Одговор би био не. Саветовао бих им да раде оно што знамо и како функционише: смањујте со у исхрани, једите више воћа, поврћа и влакана, смањујте калорије, будите физички активни. За исхрану је кључно повећање влакана у вашој исхрани - постоје неки насумични докази да влакна побољшавају факторе ризика - рекао је Сатар.

Прочитајте још: ЧИА СЕМЕНКЕ: Имају бројне здравствене користи, високу хранљиву вредности, а ево како да их уврстите у исхрану

Фото: Пиxабаy

Професор Хироиасу Исо, водећи аутор извештаја, такође је рекао да су им потребне информације о начину живота учесника како би у потпуности разумели своја запажања. Додао је да потенцијалне здравствене користи могу зависити од начина на који правите чај или кафу.

Прочитајте још: Препознајте прве знаке МИГРЕНЕ и спремно се суочите са њом користећи КУЋНЕ МЕТОДЕ лечења

- Важну разлику треба направити у томе што се у јапанској култури зелени чај углавном припрема са водом и без шећера. Поред тога, кафа се припрема са водом, а повремено са млеком и шећером - рекао је Исо.

Избегавање прекомерног млека или шећера је најздравији начин пијења чаја и кафе, ограничавајући срчане проблеме повезане са шећером.

Иако су своја открића прилагодили неким збуњујућим варијаблама, попут историје пушења или дијабетеса, истраживачи истичу да лажно извештавање учесника ограничава закључке које могу извући.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas