Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промене

Желите да се решите неких навика? Научници истичу колико ће вам времена бити потребно

Издржите довољно дуго и на крају ћете се навићи.

1609922988_Depositphotos_74775051_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Савремене технологије понудиле су нам хрпу апликација које би требало да нам помогну да усвојимо боље навике, међутим многе од њих полазе од претпоставке да нам је за то потребан само 21 дан.

Зашто баш 21 дан?

Овај број дана наводно је устоличио пластични хирург Максвел Малц који је установио да је његовим пацијентима требало око 21 дан да се навикну на своја нова лица. Међутим, према неким другим научним студијама, време потребно за стицање нових навика није тако јасно дефинисано.

Прочитајте још: Када сте ГЛАДНИ не хватајте се за НОВЧАНИК!

Истраживачи са Универзитетског колеџа у Лондону испитали су стицање нових навика код 96 испитаника у размаку од 12 недеља и открили да је просечно време потребно за задржавање нових навика заправо 66 дана. Односно, време је варирало о 18 до невероватних 254 дана.

Фото: Депосит

Порука овог истраживања је да ће вам требати најмање два месеца ако желите да учврстите неку нову навику и не би требало да очајавате ако се за три недеље не догоди чудо – већини људи то једноставно није довољно.

Не постоји типичан временски оквир за прекидање неке навике.

Свака стара навика тражи замену

Како објашњава психолог Тимоти Пихил, то су две стране исте медаље: - Да бисмо се решили неке навике, значи да морамо успоставити нову навику, неки одговор. Стара навика или образац реаговања је још увек ту.

Прочитајте још: НЕВЕРОВАТНО! Психолози открили када су људи нај(НЕ)срећнији и ТО може да вам промени живот

- Много је лакше започети нешто ново, него одустати од неке навике а да је не замените неким новим обликом понашања - напомиње неуролог Елиот Беркман.

Фото: Депосит

- То је један од разлога зашто су помагала за одвикавање од пушења попут никотинске жваке или електронских цигарета ефикаснија од никотинских фластера. а

Стручњаци се слажу да не постоји типичан временски оквир за прекидање неке навике, а прави рецепт је комбинација особина личности, мотивације, околности и која је навика у питању.

Много је лакше започети нешто ново, него одустати од неке навике.

- Људи који желе да се ослободе неке навике зато што се она коси са њихвом личним вредностима, брже ће успети да промене своје понашање од оних који то раде због спољног притиска - додаје Беркман.

Прочитајте још: Оригинална просидба у којој је учествовао читав град (ВИДЕО)

Не очекујте брзе резултате

Према професоки психологије Сузан Краус Витборн, неке навике се могу брзо променити: - У екстремним случајевима, неке навике се прекидају тренутно. На пример, ако се тешко разболите и дим цигарете почне јако да вам смета или ако за длаку избегнете да вас не удари аутобус јер сте ходали улицом и куцкали поруку на телефону.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas